«Δεν καταφέραμε να σώσουμε το δάσος της Δαδιάς. Αυτή είναι η αλήθεια», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβροσε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ύστερα από σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς.

Κάλεσε τους πολίτες να μην ανησυχούν για τα χρήματα, λέγοντας ότι ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η Ε.Ε. θα καλύψουν τις ανάγκες.

Όλοι όσοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είπε χαρακτηριστικά.

Για τα μέτρα στήριξης είπε ότι θα υπάρξει αντίστοιχο «Evros pass» και έκανε ειδική μνεία στη Δαδιά και το Σουφλί και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που ζουν από τον τουρισμό θα ενισχυθούν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η φετινή φωτιά έκαψε σε 4 ώρες όσα είχε κάψει σε πέντε ημέρες. Γι’ αυτό και ήταν δύσκολο να αποτραπεί η εξάπλωσή της.

«Δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, πέραν του «Evros pass», είπε ότι θα υπάρχει και «Dadia pass», ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Όπως είπε, θα ζητήσει από τον δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουν «νέες διαδρομές –γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος– ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και, ναι, να εξοικειωθούν και με την έννοια της αποκατάστασης του δάσους την επόμενη μέρα».

«Εθνικό ζήτημα για μένα η προστασία των συνόρων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ως προς τα αναπτυξιακά έργα θα αναλυθούν μόλις έχει το πόρισμα της επιτροπής Τριαντόπουλου.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα της ασφάλειας και της προστασίας των συνόρων.

«Ό,τι έχω πει ισχύει στο ακέραιο. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι πρωθυπουργός να μη δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις και θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μειώσουμε τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου. Είναι προσωπική μου δέσμευση και θα κριθώ από το αν θα κερδίσουμε τον πόλεμο αυτόν και όχι απλά μια μάχη. Θέλω να γνωρίζετε ότι για μένα είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε όλους τους απαραίτητους πόρους για να κερδίσουμε τη μάχη αυτή», πρόσθεσε.