Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ.

Σχετικά με τη διαχείριση των νεκρών ζώων, ο ίδιος διευκρίνισε ότι υπεύθυνοι είναι οι δήμοι και η Περιφέρεια. «Η συγκέντρωση, μεταφορά και καύση, είναι αρμοδιότητα των δήμων και της Περιφέρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επίσης πρόσθεσε πως σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και ο καυστήρας της Λάρισας ο οποίος είχε πλημμυρήσει.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τώρα έχουν δηλωθεί νεκρά 49.000 αιγοπρόβατα, 19.000 χοίροι, 4.186 βοοειδή και 4.300 πτηνά. Από αυτά, οι τοπικές αρχές έχουν διαχειριστεί, 29.000 αιγοπρόβατα, 7.000 βοοειδή και 20 πτηνά.

«Οι κάτοικοι οφείλουν να υποδείξουν στο δήμο και την περιφέρεια που βρίσκονται τα νεκρά ζώα», είπε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος άφησε αιχμές για δήμους, αρκετοί από τους οποίους όπως υποστήριξε «δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους».

Αντλιοστάσια

Αναφορικά με τα αντλιοστάσια για τα οποία οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργούν, υποστήριξε ότι ο στρατός σε συνεργασία με την πυροσβεστική καταβάλλουν προσπάθειες για να διευθετηθούν τα προβλήματα όπου αυτά υπάρχουν. Για τις κατεστραμμένες καλλιέργειες ο υπουργός ανέφερε ότι ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο ότι η γη θα επανέλθει σε 4 χρόνια, η μελέτη επιστημόνων δεν επιβεβαιώνει τους σχετικούς φόβους.