Ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της αναγκαιότητας ύπαρξης της ρύθμισης του 2019, που επιτρέπει την μόνο κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, για να διορθωθούν «αμαρτίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Βουλή. 

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δικαστική αστυνομία στην Ολομέλεια, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην επίμαχη διάταξη. «Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με ευρεία παρέμβαση που γίνεται στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση σε μερικές μέρες», είπε ο Γιώργος Φλωρίδης.

«Αποσπασματικές, επ’ ευκαιρία και για λόγους εντυπώσεων, ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Εκεί θα συζητήσουμε για το ποινικό σύστημα της χώρας, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και θα συζητηθούν όλα αυτά. Αυτοί οι κώδικες θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πιο αμαρτωλοί κώδικες στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Τους κώδικες που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019. Θα προσπαθήσουμε αυτές τις πληγές να τις γιατρέψουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Φλωρίδης αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχαν προκαλέσει οι αναφορές του κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών. Όπως είπε, η κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ποτέ προσωπικές απόψεις του υπουργού αλλά δήλωσε πως οι απόψεις αυτές είναι διαχρονικές και πάγιες. «Τι σημαίνει αυτό; Γνωστές και σταθερές. Αυτό είπε η κυβέρνηση και προσέθεσε στην ανακοίνωση ότι δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό. Αληθές, δεν υπήρχε υπουργικό συμβούλιο για να συζητηθούν», σημείωσε.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξετάσει τη ρύθμιση στις επικείμενες αλλαγές που έρχονται στους Ποινικούς Κώδικες. Εκεί αναμένεται να εξεταστεί αν οι λόγοι που οδήγησαν στη λήψη της σχετικής απόφασης (ανάγκη μείωσης των «κόκκινων δανείων») έχουν εκλείψει.

Για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel

Ο κ. Φλωρίδης ακούγοντας τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης σχετικά με τις καταστροφές που επέφερε η κακοκαιρία «Daniel» και την απόδοση ευθυνών και ανεπάρκειας στην Κυβέρνησης, παρατήρησε πως «όταν όλοι στον δημόσιο και κοινοβουλευτικό διάλογο συμφωνούν ότι ήταν μια “βιβλική καταστροφή”, χρειάζεται να έχουμε μια πιο μετριοπαθή αντιμετώπιση και όχι φωνές και κραυγές».

 Υποστήριξε πως «οι πολιτικοί όταν έχουμε μια τέτοια καταστροφή δεν θα πρέπει να συντονίζονται με την απογοήτευση και το κλάμα, αλλά πρέπει να ηγούνται. Ο απελπισμένος από την καταστροφή θέλει κάποιους για να εμψυχωθεί». Ο υπουργός, ανέφερε ότι «αυτός ο λαός και αυτό το έθνος μέσα σε 200 χρόνια, όταν υπήρχε μόνο καμένη γη, κατάφερε να είναι σήμερα μέσα στα τριάντα πιο πλούσια κράτη του κόσμου, παρά τους πολέμους, τους εμφυλίους και τις εθνικές καταστροφές που είχε να αντιμετωπίσει» έτσι και σήμερα «το καθήκον μας είναι να πούμε στους κατοίκους της Θεσσαλίας ότι είμαστε εδώ, το Κράτος, οι πολιτικές δυνάμεις και θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Με όσους πόρους οικονομικούς και ανθρώπινους χρειαστεί να διατεθούν για να ανασυγκροτηθεί η Θεσσαλία». Ο κ. Φλωρίδης, μεταξύ άλλων, επέκρινε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι υιοθετούν μια στάση «εθνικής κλάψας» και «μοιρολατρίας».

Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι «η Κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί», ο υπουργός είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που μετά από διαπραγμάτευση μετά πάλι από μια καταστροφή έφερε τα 31 δισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης στην χώρα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όταν διαπραγματεύθηκε το 2017 αυτό που μας έφερε ήταν ένα μνημόνιο 100 δισ ευρώ». Το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο κ. Φλωρίδης «έχει όνομα και επώνυμο και αυτό είναι Κυριάκος Μητσοτάκης» και πρόσθεσε πως αυτά τα 2,25 δισ. ευρώ που πέτυχε να εξασφαλίσει ο Πρωθυπουργός «είναι τα πρώτα και θα υπάρξει και άλλη βοήθεια για την Ελλάδα». Κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να «δούμε συντεταγμένα στα έργα και όχι στα λόγια να σωθεί αυτή η πολύπαθη περιοχή, που είναι τόσο κρίσιμη για την προοπτική της χώρας».

Ο υπουργός, ανέφερε «πως δεν κατανοώ την τρεμούλα της Αντιπολίτευσης που θέλει τώρα που ακόμα κάποιοι μάχονται στο πεδίο να διερευνηθούν όλα, όταν η χώρα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της». Μια πολιτική αντιπαράθεση αυτή την ώρα, αναρωτήθηκε ο κ. Φλωρίδης «πόσο παραγωγική θα είναι γι αυτούς τους ανθρώπους»!

Για την κάθοδο Κασιδιάρη στις δημοτικές εκλογές

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αποτροπή της δυνατότητας καθόδου στις δημοτικές εκλογές του Ηλία Κασιδιάρη, ανέφερε ότι «εγώ δεν ήμουν στην Βουλή και την Κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία, αλλά δεν θυμάμαι ο ΣΥΡΙΖΑ να ψήφισε την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για την αποτροπή καθόδου εγκληματικών οργανώσεων από τις εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε «προς τι αυτή η σημερινή σας έκρηξη δημοκρατικής ευαισθησίας»!

Για την Δικαστική Αστυνομία

Ο υπουργός, σε σχέση με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας, παρατήρησε ότι «γίνεται πράξη ένα αίτημα 150χρόνων», τονίζοντας ότι ο τρόπος προσλήψεων είναι απόλυτα διαφανής.