Την αλληλεγγύη του στις απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 14 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στα εργοστάσια των μονοπωλίων Ford, General Motors και Stellantis, εκφράζει το ΠΑΜΕ.

«Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές απεργιακές δράσεις των τελευταίων δεκαετιών, σε έναν από τους ιστορικούς βιομηχανικούς κλάδους των ΗΠΑ με χιλιάδες εργαζόμενους. Και έρχεται ως ένα νέο σημαντικό βήμα στις μεγάλες κινητοποιήσεις, δράσεις και απεργίες των εργατών της ΑΜΑΖΟΝ, των STARBUCKS, των σεναριογράφων, των ηθοποιών και πολλών ακόμη κλάδων», αναφέρει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε ανακοίνωσή του.

«Πραγματοποιείται σε μονοπωλιακούς ομίλους, πολυεθνικούς κολοσσούς, που για χρόνια επιδοτήθηκαν με δισεκατομμύρια δολάρια από τις Κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δηλαδή με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων. Εταιρίες που μετρούν τεράστια κέρδη αλλά εν μέσω έκρηξης της ακρίβειας και του κόστους ζωής για τον λαό αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους τους», προσθέτει.


«Οι απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται κάτω από την τεράστια πίεση και δράση των ίδιων των εργαζομένων, που μετά από χρόνια ξεπερνούν λογικές αναμονής, ανάθεσης και ''κοινωνικού εταιρισμού'' που καλλιεργείται συστηματικά. Πρόκειται για μια απεργία που ξεκινά κόντρα στις προσπάθειες ''εχθρών και φίλων'', μέχρι την τελευταία στιγμή να αποτρέψουν μια μεγάλη απεργία στην βαριά βιομηχανία των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστική η στάση καλοπληρωμένων ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών, που μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να μην πραγματοποιηθεί απεργία. Ενώ ακόμη και τώρα βάζουν εμπόδια στην γενίκευση και στην κλιμάκωση της», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

«Η απεργία ξεκίνησε παρά την αρνητική κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΗΠΑ, την χρόνια αδράνεια, την καλλιέργεια της λογικής της ταξικής συνεργασίας αλλά και με τις διακρίσεις και τους διαχωρισμούς μεταξύ εργαζομένων, σε νέους και παλιούς, εργολαβικούς και μη. Διαχωρισμούς που ακόμη και τα ίδια τα συνδικάτα των ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί και σε πολλές περιπτώσεις καλλιεργούν και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην ταξική ενότητα και κοινή πάλη των εργατών, στην ενδυνάμωση, κλιμάκωση και αποτελεσματικότητα του αγώνα», τονίζει.



«Παρά τα εμπόδια, τις δυσκολίες, κόντρα στις λογικές του συμβιβασμού και της υποταγής χιλιάδες βιομηχανικοί εργάτες των ΗΠΑ κατέβηκαν στον δρόμο του αγώνα και απεργούν. Χιλιάδες ακόμη είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα.

Από την Ελλάδα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στέλνει μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης. Στον δίκαιο αγώνα τους, οι εργαζόμενοι στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ δεν είναι μόνοι τους. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας!

Με οργάνωση, αλληλεγγύη και πίστη στο δίκιο της εργατικής τάξης μπορούμε να νικήσουμε!», καταλήγει η ανακοίνωση.