«Παραμένει η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό, αλλά όχι στην έκταση πριν από ενάμιση χρόνο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Σημείωσε πως οι τιμές επηρεάζονται από το φυσικό αέριο.  Είπε πως η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει όταν υπάρχει κρίση, ειδικά για τους κοινωνικά και οικονομικά ευάλωτους. 

Ξεκαθάρισε πως μέχρι το τέλος του έτους δεν θα αλλάξει κάτι στο ισχύον σύστημα.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, είπε πως θα πρέπει να ανέβει το επίπεδο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, ενώ τόνισε πως κρίσιμες υποδομές πρέπει να αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα φαινόμενα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Σκυλακάκη 

Αναφορικά με την ηλεκτρική ενέργεια

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Υπάρχει σοβαρή αβεβαιότητα σε ότι αφορά το ηλεκτρικό καμία σχέση όμως με την αβεβαιότητα που υπήρχε πριν από 1-1,5 χρόνο. Οι τιμές επηρεάζονται από το φυσικό αέριο αλλά το φυσικό αέριο έχει επανέλθει σε ένα πεδίο διακύμανσης που είναι λογικό από εκεί και πέρα είναι η δική μας δουλειά να ενθαρρύνουμε μεσοπρόθεσμα την ταχύτερη είσοδο των ΑΠΕ διότι σήμερα οι ΑΠΕ είναι πολύ-πολύ φθηνότερες από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Είναι φθηνότερη η ηλεκτρική ενέργεια από ΑΕΠ και θα γίνεται διαρκώς και φθηνότερη οπότε αυτό λύνει μεσομακροπρόθεσμα το θέμα των τιμών. Στο βραχυχρόνιο συνεχίζουμε το παρόν σύστημα μέχρι και το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση αξιολογεί και αν δούμε ότι υπάρχει κάποια μείζον κρίση προφανώς θα παρέμβει και όταν θα κάνουμε τη μετάβαση, πριν από την μετάβαση θα έχουμε εξαγγείλει ένα συνδυασμό μέτρων που αφορούν τους κοινωνικά και ενεργειακά ευάλωτους, τις ρευματοκλοπές και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που θα βοηθήσουν ώστε να είναι πολύ πιο βατοί οι λογαριασμοί του ρεύματος.

Ερωτηθείς αν θα είναι οριζόντιες οι επιδοτήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Μέχρι τέλος του χρόνου δεν θα αλλάξουμε κάτι στο ισχύον σύστημα όμως θα εξαγγείλουμε τα μέτρα που σας είπα. Οι ρευματοκλοπές αυτή τη στιγμή παίρνουν από το λογαριασμό όλων μας λίγο πάνω από 4%. Θα κάνουμε πολλά πράγματα για αυτό αλλά επιτρέψτε μου να τα παρουσιάσω μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο.

Ερωτηθείς αν μπορεί η επιδότηση να είναι στα περσινά επίπεδα στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή και έχουμε ξανά πολύ υψηλές τιμές ρεύματος

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Με τις σημερινές συνθήκες πηγαίνουμε όπως σας περιέγραψα, αν οι συνθήκες αλλάξουν η κυβέρνηση προφανώς θα αναθεωρήσει την πολιτική της.

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Από εδώ και πέρα τρία πράγματα πρέπει να κάνουμε, το ένα είναι να εξασφαλίσουμε ότι το υπάρχον επίπεδο αντιπλημμυρικού σχεδιασμού δουλεύει κατά το δυνατόν στην εντέλεια. Το δεύτερο είναι να σκεφτούμε ποιο πρέπει να είναι το επόμενο επίπεδο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, σημειώστε ότι αυτό θέλει πάρα πολλά χρόνια για να επιτευχθεί. Αν κάνεις 10 έργα που να πιάνουν τον Daniel κι έχεις πέντε έργα παλιά που δεν το πιάνουν το νερό θα πλημμυρίσει τα παλιά και τα καινούργια θα έχουν σχετική σημασία. Αυτό σημαίνει ότι αφού διαλέξουμε το επίπεδο του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και δούμε και τι οικονομικά είναι εφικτό ταυτόχρονα πρέπει να οικοδομήσουμε αυτό που ονομάζουμε ανθεκτικότητα Δηλαδή οι κρίσιμες υποδομές μας πρέπει να αντέχουν σε πολύ μεγαλύτερα φαινόμενα απ’ ότι ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που εμποδίζει εξ ολοκλήρου μια πλημμύρα, το ίδιο και οι ιδιωτικές υποδομές πρέπει να αντέχουν. Για παράδειγμα σκεφτείτε έναν στάβλο στην περιοχή που πλημμύρισε εάν ο στάβλος στο σχεδιασμό του ήταν πάνω σε ένα ανάχωμα 4 μέτρων δεν θα πλημμύριζε και δεν θα πέθαιναν τα ζώα. Αυτό σημαίνει ανθεκτικότητα. Στην κλιματική κρίση χρειάζεται να επενδύσουμε ταυτόχρονα και στην αντιπλημμυρική προστασία και στην αντιπλημμυρική ανθεκτικότητα.

Κληθείς να σχολιάσει τον νικητή του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Είναι μια δημοκρατική εκλογή. Αρχή άνδρα δείκνυσι έλεγαν οι αρχαίοι. Ας είμαστε υπομονετικοί και θα φανεί.

Για τη ΔΕΘ

Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση με μια πολύ σημαντική εμφάνιση του πρωθυπουργού χάραξε γραμμές που για μένα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και απαιτεί δουλειά από τη δική μας πλευρά στα υπουργεία για να φανεί ότι αυτές οι γραμμές θα έχουν αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών.