Πόλεμο κατά της αισχροκέρδειας κήρυξε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετατρέποντας τη μάχη έναντι της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας σε κεντρικό άξονα του κυβερνητικού έργου από δω και στο εξής.

«Η προσπάθεια απαιτεί συγκρούσεις και είμαι έτοιμος να τις κάνω», είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και έδειξε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με εταιρείες, προμηθευτές και εμπόρους που αυξάνουν αδικαιολόγητα τις τιμές των προϊόντων.

«Θα τους τσακίσουμε», ήταν η αποστροφή του που έκανε αίσθηση.

«Θα πολεμήσουμε με μέγιστη δυνατή αυστηρότητα την αισχροκέρδεια, είτε αφορά προμηθευτές είτε εμπόρους. Θα επιμείνω στο ζήτημα και θα σας πω ότι έχουμε δυνατότητα να ερευνούμε αν οι αυξήσεις είναι δικαιολογημένες. Η αγροτική παραγωγή της Θεσσαλίας επλήγη, αλλά τα οπωροκηπευτικά που παράγονται εκεί είναι λίγα. Αν κάποιος πατήσει στην καταστροφή εκεί και αυξήσει τις τιμές, θα τον βρούμε και θα τον τσακίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νοικοκυριά είναι η ακρίβεια στο ράφι των σούπερ μάρκετ, η οποία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τους δείκτες του πληθωρισμού που συνεχώς μειώνονται.

«Η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος -επιδερμικός- γίνεται με επιδόματα, που εξακολουθούμε να δίνουμε, αλλά δεν είναι δομική λύση. Δομική λύση είναι οι δύο πυλώνες για μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Με μόνιμη μείωση φόρων που έγινε το προηγούμενο διάστημα και μόνιμη αύξηση μισθών που τώρα την κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε αυξήσεις στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων και τις συντάξεις αλλά και «ξεπάγωμα» τριετιών στις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Τα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας τις επόμενες ημέρες θα αποκωδικοποιηθούν από το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο ήδη έχει εξαπολύσει ελέγχους σε όλους τους τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας (πρωτογενής τομέας, μεταφορές, μεταποίηση, λιανική πώληση), όμως αυτές τις ημέρες επικεντρώνεται στις αγορές της Θεσσαλίας, όπου τα κηπευτικά -τα οποία μάλιστα ξεκαθάρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν προέρχονται από τις πληγείσες περιοχές, άρα δεν δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις καταγράφουν αυξήσεις από 30% έως και 50%.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/9