Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεθαυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το τετ α τετ είναι κρίσιμο για δύο λόγους. Εκτός από τον αυτονόητο, ότι δηλαδή πρόκειται για συνάντηση κορυφής, θα κρίνει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τα επόμενα βήματα (πολιτικός διάλογος, θετική ατζέντα, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) εξαρτώνται από το ραντεβού της Τετάρτης. Αν κάτι «στραβώσει» εκεί, πολύ απλά όλα τα άλλα θα «παγώσουν». Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι οδεύουμε προς μια επανάληψη της προηγούμενης συνάντησης στο Βίλνιους, που είχε καλή έκβαση.
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις προσδοκίες του χθες στη ΔΕΘ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Star, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι και μόνο το να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε θα είναι κέρδος. Σκοπός είναι να αποφεύγουμε τις εντάσεις.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι στο ανώτατο επίπεδο. Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη βούλησή της. Να συνομιλούμε με την Τουρκία, αλλά να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας πρέπει να τα λύνουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο», σημείωσε και προσέθεσε ότι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ... αργεί. «Η Χάγη είναι πολύ μακριά. Αλλά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι της συζήτησης από εμένα. Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα νησιά του Ανατ. Αιγαίου και με τα αυτονόητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τα νησιά. Αυτά δεν τα συζητώ με την Τουρκία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να βάλει τέλος στα σενάρια που πυροδότησαν προ μηνών οι φράσεις «υποχωρήσεις» και «αποκλίσεις από αρχικές θέσεις». Όπως αναμενόταν, ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωστοποίησε τι ακριβώς θα συζητήσει με τον κ. Ερντογάν. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να είναι πιο συνεργάσιμος εταίρος μέσα στο ΝΑΤΟ και ξέρει ότι οι σχέσεις της με τη Δύση περνούν μέσα από τη συνεργασία με την Ελλάδα. Αυτό το «παράθυρο» ευκαιρίας η ελληνική πλευρά το αξιοποιεί. «Έχουμε να διαχειριστούμε προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν. Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά αυτό δεν πρέπει να οδηγεί σε επεκτατική ρητορική και σε ένταση στο πεδίο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στη Νέα Υόρκη ο Γεραπετρίτης

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναχώρησε ήδη από το Σάββατο για τη Νέα Υόρκη. Από σήμερα ξεκινά τις επαφές του. Στόχος του είναι στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, καθώς θα είναι μαζεμένοι όλοι οι ομόλογοί του από κάθε γωνιά της γης, να καταφέρει να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-2026 και φυσικά να προβάλει τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Γεραπετρίτης θα συμμετάσχει σε τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας-Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Θα πραγματοποιηθεί, επίσης, τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας. Επιπλέον, θα λάβει μέρος σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ευρωατλαντική συνεργασία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, ενώ θα παραστεί σε Διατλαντικό Δείπνο που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Επί τη ευκαιρία, ο υπουργός θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας αλλά και με την ηγεσία αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων.

Παράλληλα, θα «τρέχει» το δικό του πρόγραμμα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Ως αρμόδιος για τη λεγόμενη οικονομική διπλωματία θα έχει διαφορετική ατζέντα. Πρώτα απ’ όλα θα δει τον Τούρκο ομόλογό του και συνομιλητή του στα θέματα της «θετικής ατζέντας», Μπουράκ Ακσαπάρ. Ένα «ζέσταμα» πριν από τις επαφές του Οκτωβρίου που θα γίνουν στην Αθήνα. Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Φραγκογιάννης θα συμμετάσχει και σε μέρος του προγράμματος του πρωθυπουργού, τον οποίο θα συνοδεύει στη διμερή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, καθώς και στις επαφές του με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές.

Επιπλέον, ο κ. υφυπουργός θα έχει πρωϊνό εργασίας με εκπροσώπους hedge funds, καθώς επίσης και συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της Amazon. Τέλος, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του άλλων χωρών, υπεύθυνους για επενδύσεις και μεταξύ αυτών, με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Ahmed Al Jaber.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/9