Την τόλμη με την οποία αντιμετωπίζει το ζέον πρόβλημα των ελλείψεων εκατοντάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας άφησε σήμερα το πρωί να καταστεί οφθαλμοφανής ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Χωρίς να εξαπολύσει φραστική επίθεση σε κανέναν από τους παράγοντες της αγοράς φαρμάκων της χώρας μας, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, τόνισε με νόημα ότι τις πιο σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ευρώπη εμφανίζουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.ά., με την Ελλάδα να βρίσκεται στον πάτο της σχετικής κατάταξης και να εμφανίζει περισσότερες ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων αποκλειστικά και μόνον σε σχέση με την Βουλγαρία, η οποία διαθέτει την μεγαλύτερη επάρκεια στην αγορά της, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης…

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι “προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών”, θέση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για κάποιον ο οποίος επιθυμεί να επιλύσει κατά το δυνατόν το μέγα αυτό πρόβλημα με τις πολύ σοβαρές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας.

Μα, είναι δυνατόν μόνον η Βουλγαρία να μας περνάει σε επάρκεια στην εθνικής της αγορά φαρμάκων, όταν, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο πολίτης απογοητεύεται, καθώς “πας στο φαρμακείο, πάει η μητέρα στο φαρμακείο και κυρίως για τα παιδιά, για μια αντιβίωση.. Αυτά είναι τα πιο κρίσιμα φάρμακα, για τα παιδιά…”.

Είναι δυνατόν, καθώς, όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, “γιατί είμαστε σε καλύτερη θέση; Γιατί έχουμε το προνόμιο να έχουμε ένα πολύ μεγάλο εύρος… Παραγωγή γενοσήμων. Έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία. Ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι ακριβώς αυτά τα γενόσημα που παράγονται εδώ”.

“Με αυτά τα ζητήματα δεν θα παίξουμε. Εάν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές. Όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές και υποθέτω σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια σε όλο αυτό το θέμα. Τι εννοώ; Να μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή- ένα app - στο κινητό μας τηλέφωνο να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη”.

Αυτό ήταν το πολύ ηχηρό μήνυμα, το οποίο απέστειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και όλοι συνειδητοποίησαν ότι ο υπουργός Υγείας δεν είναι, σε καμία περίπτωση, διατεθειμένος να διακινδυνεύσει την πολιτική διαχείριση του κρίσιμου τομέα της Υγείας, την οποία του εμπιστεύθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και μάλιστα ως “κεντρική προτεραιότητα για τη νέα τετραετία”, για να εξυπηρετήσει με έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ορθολογισμού το… εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.