Οκτώ μήνες πριν τις ευρωεκλογές, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, αλλά και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αρχίσει και «ανάβουν», με διακύβευμα τους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και τις συμμαχίες της επόμενης ημέρας και τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις τρεις θέσεις-κλειδιά: Πρόεδρος της Κομισιόν, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις να διαμορφώσουν την ατζέντα της πολιτικής της Ε.Ε.»

Ο επί σειράν ετών στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Μπακόλας, είναι εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδόν γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνέντευξή του (στο Euractiv), ερωτηθείς σχετικά με τους μετεκλογικούς συνασπισμούς, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για την έναρξη συνομιλιών, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να διαμορφώσουν την ατζέντα της πολιτικής της Ε.Ε.

«Νομίζω ότι το ΕΛΚ, οι Σοσιαλιστές, το ALDE (σ.σ. φιλελεύθεροι) και οι Πράσινοι είναι πολιτικά στοιχεία εντός της ΕΕ που έχουν εγγυηθεί ότι η Ένωσή μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Μπακόλας. «Το να υπονοεί κάποιος ότι το ΕΛΚ κοιτάζει προς την ακροδεξιά και την φλερτάρει είναι, κατά τη γνώμη μου, εκ των πραγμάτων λάθος και δεύτερον, αυτό είναι πολιτικά επικίνδυνο για όλους», πρόσθεσε. Ανέφερε δε ως παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία, η οποία πρωτοστάτησε στη μάχη κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, καθώς και το Λαϊκό Κόμμα [PP] της Ισπανίας, το οποίο στις τελευταίες εκλογές, σύμφωνα με τον ίδιο, κατάφερε να ανακόψει την άνοδο του ακροδεξιού Vox.

Παράλληλα, ο Έλληνας γ.γ. του ΕΛΚ τόνισε πως τα κορυφαία στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς έβαλαν την περασμένη εβδομάδα τέλος στις «επικίνδυνες» τοποθετήσεις που θέλουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) να  είναι «αρνητής του κλίματος» ή να βλέπει έναν μετεκλογικό συνασπισμό με την ακροδεξιά. Πρόσθεσε επίσης ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως οι σοσιαλιστές, θα πρέπει να επιστρέψουν στην πραγματικότητα και να εργαστούν πάνω σε μια ατζέντα για τους λαούς της Ευρώπης.

«Άδικες κατηγορίες προς το ΕΛΚ»

Αναφερόμενος στην Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης (SOTEU) της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, ο Θανάσης Μπακόλας σχολίασε: «Από τη θέση μου στο Στρασβούργο, μετά την ομιλία της προέδρου φον ντερ Λάιεν και του [επικεφαλής του ΕΛΚ] Μανφρεντ Βέμπερ, το μόνο που έφτασε στα αφτιά μου ήταν ένας μεγάλος θόρυβος. Αυτός ήταν ο ήχος της αποτυχημένης ατζέντας των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων για τις άδικες κατηγορίες προς το ΕΛΚ. Ο ήχος αυτός ήταν το τελευταίο και τελικό αγκομαχητό μετά από αυτές τις δύο ομιλίες».

Μετά από μια πρόσφατη αμφιλεγόμενη ψηφοφορία σχετικά με τον νόμο της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της φύσης, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι κατηγόρησαν το ΕΛΚ ότι υπονομεύει την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. και ότι τάσσεται στο πλευρό της ακροδεξιάς. Ο Μπακόλας ξέσπασε εναντίον αυτών των κομμάτων, λέγοντας ότι οι «κακοπροαίρετες» κατηγορίες τους ήταν περιττές. «Το βρήκα τόσο ενοχλητικό που αυτή η στάση πολιτικής κουλτούρας προήλθε από αυτούς. Το ΕΛΚ έχει ένα παρελθόν και έχουμε επίσης ένα μέλλον. Στο μέλλον, το ΕΛΚ θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα και θα έχουμε κορυφαίες θέσεις – ξέρω ότι αυτό αναστατώνει τους ανθρώπους, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Θανάσης Μπακόλας.

Δεύτερη θητεία Φον ντερ Λάιεν

Σε σχέση με την προεδρία της Κομισιόν, εξέφρασε την επιθυμία του η κορυφαία θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραμείνει στα χέρια του ΕΛΚ. «Στον ρόλο μου, εργάζομαι για όλα τα κόμματα μέλη μας σε όλη την Ευρώπη και μπορώ να σας πω ότι οι ηγέτες μας βλέπουν την προεδρία της Φον ντερ Λάιεν πολύ θετικά και με υπερηφάνεια, ιδίως δεδομένων των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετώπισε η Επιτροπή της – COVID, εμβόλια, ταμείο ανάκαμψης, Ουκρανία», επεσήμανε ο Μπακόλας. «Καταλαβαίνω ότι οι ηγέτες μας θα καλωσόριζαν μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν, αλλά αυτό είναι στο χέρι της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποφασίσει», είπε.

«Είναι στο πρόγραμμά μας να  έχουμε ένα συνέδριο για να συμφωνήσουμε στο κοινό  μας πρόγραμμα ενόψει των ευρωεκλογών. Το καταστατικό του κόμματός μου προβλέπει συνέδριο που θα ορίσει επικεφαλής υποψήφιο και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε αυτό το καταστατικό. Ωστόσο, είναι λίγο νωρίς για να το συζητήσουμε».