Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις μόνιμες παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ οι οποίες «θα αυξήσουν άμεσα ή έμμεσα τα εισοδήματα όλων των πολιτών» - όπως είπε - τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Είχαμε πει πως θα μπει μια τάξη στα οικονομικά και τώρα η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα μετά από 14 χρόνια, έχει ρεκόρ εξαγωγών και τη χαμηλότερη ανεργία της τελευταίας 15ετίας», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.

Μηδενίζεται σε 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ η συμμετοχή στα φάρμακα

Μηδενίζεται για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ η συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ σε όσους συνταξιούχους αδικεί η «προσωπική διαφορά» καταβάλλεται έκτακτη αρωγή και παράλληλα δρομολογείται νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Παράλληλα σημείωσε ότι για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί και εργάζονται προβλέπεται η καταβολή μόνο μιας εισφοράς 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους αντί της σημερινής επιβάρυνσης, του «πέναλτυ» όπως συνηθίζουμε να το λέμε, του 30%.

Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο

Για τον Ιδιωτικό Τομέα, ο κ. Μαρινάκης είπε ότι ξεπαγώνουν από 1η Ιανουαρίου 2024 οι «τριετίες» και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή απ' το 2012, ενώ δρομολογείται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο.

Για τον Δημόσιο Τομέα, ανέφερε ότι αυξάνονται οι αμοιβές κατά 10,5% από 1.1.2024, με αποτέλεσμα σχεδόν 660.000 υπάλληλοι να αποκτούν έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο.

Για τις οικογένειες με παιδιά και τους νέους

  • Σε 1.340.000 δηλώσεις το αφορολόγητο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για παιδιά, ενώ αυξάνεται κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον Δεκέμβριο.
  • Συνεχίζεται το Επίδομα Θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος μας είναι να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι και με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες.
  • Καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο το «Youth Pass», ύψους 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

«Διασφάλιση της νομιμότητας σε όλα τα πεδία»

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δέσμευσή μας είναι όμως και η απαρέγκλιτη τήρηση και διασφάλιση της νομιμότητας σε όλα τα πεδία»

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, ότι αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων, οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο της ΕΛΑΣ στο πεδίο.

«Παράλληλα, με στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα δράστες αδικημάτων που κοστίζουν ζωές και περιουσίες θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση, ενώ θα τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο έκτισης ποινών ώστε κάποιος που έχει καταδικαστεί για 15 χρόνια να μην αποφυλακίζεται πια στα 5 χρόνια», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πάταξη της φοροδιαφυγής

«Η νομιμότητα όμως δεν αφορά μόνο την ασφάλεια στις γειτονιές ή την απονομή δικαιοσύνης, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής», επισήμανε ο κ. Μαρινάκης και διευκρίνισε ότι:

  • Έως την άνοιξη του 2024 οι ταμειακές μηχανές 450.000 επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν με τα POS,
  • Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικές πληρωμές σε όλη τη λιανική αγορά,
  • Γίνονται υποχρεωτικές οι ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται οριστικά τα μετρητά,
  • Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής,
  • και διπλασιάζεται το πρόστιμο για τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.