Την Τετάρτη στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Το πρόγραμμα έχει «κλειδώσει» και δεν αναμένεται να αλλάξει, παρά μόνο αν κριθεί απαραίτητο για λόγους ασφαλείας.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, θα απαρτίζεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση των δύο πλευρών θα γίνει στο «σπίτι της Τουρκίας», που εγκαινιάστηκε το 2021 και στεγάζεται η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ και το τουρκικό προξενείο στη Νέα Υόρκη.

Το κρίσιμο τετ α τετ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα καθορίσει το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι δύο ηγέτες θα επανεπιβεβαιώσουν την αμοιβαία βούληση για διάλογο και θα εστιάσουν στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε μπροστά μας. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρίσκεται ήδη από το Σάββατο στη Νέα Υόρκη και χθες ξεκίνησε έναν σημαντικό γύρο διπλωματικών επαφών.

Μεταξύ άλλων, βασικός στόχος τού επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είναι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη διετία 2025-2026.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα θέματα και οι συμφωνίες στην επικείμενη συνάντηση Κορυφής στο Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί θα υπογραφούν πάνω από 20 συμφωνίες χαμηλής πολιτικής, δηλαδή σε θέματα εμπορίου, τουρισμού κ.α.

Μπαράζ σημαντικών επαφών από Γεραπετρίτη

Ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε σε τριμερείς συναντήσεις Ελλάδας - Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στην 78η Συνέλευση του ΟΗΕ για μια σειρά από σημαντικές επαφές, καθώς και για να εκπροσωπήσει την ελληνική διπλωματία και τα εθνικά μας συμφέροντα στο υψηλότερο διεθνές επίπεδο. 


Η συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν

O Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της παρουσίας της ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της συνόδου της 78ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο τους ολοκλήρωσαν την συνάντηση στη Νέα Υόρκη. κατά πληροφορίες, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας του τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αύριο.


Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης»

Λίγες ώρες πριν την συνάντηση του Ρετζέπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να προκαλέσει την διεθνή κοινή γνώμη καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Τα λεγόμενα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έμειναν αναπάντητη και η απάντηση από την Αθήνα ήρθε διά στόματος του Έλληνα ΥΠΕΞ. Ο κ. Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια παρουσίας του σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών ενώσεων αναφέρθηκε στο Κυπριακό και θέλοντας να στείλει σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος είναι προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

«Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (οι ώρες Νέας Υόρκης).

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest

11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan

13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας

16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη

18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές

12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale

18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου

Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων

13.05, Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.