Ολοκληρώθηκε στις 19:00 η συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ και θεωρείται σημαντική για την πρόοδο των ελληνουτουρκικών σχέσεων και τη διατήρηση του καλού κλίματος και της ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο διήρκεσε λίγο παραπάνω από μία ώρα.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, αποτελούνταν από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη, Άννα-Μαρία Μπούρα, ενώ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλαισίωσαν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι παρόντες ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, και ο διευθυντής Επικοινωνίας, Φαχρετίν Αλτούν.





Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο στόχος της Ελλάδας ήταν να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας. Ωστόσο, «αγκάθι» θεωρείται το γεγονός ότι χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε εντός των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας την αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι που η Αθήνα απορρίπτει.

Πάντως, η Ελλάδα θεωρεί σημαντικό το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανανέωσε τη θητεία του στην προεδρία της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συναντήσει ήδη δύο φορές τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, τον Ιούλιο, και τώρα στη Νέα Υόρκη.