Στη Βουλή συζητείται και ψηφίζεται σήμερα, Πέμπτη 21/09, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κοινωνικών φορέων, ανέφερε πως θα προχωρήσει σε προσθήκες και βελτιώσεις του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι θα ικανοποιηθεί το αίτημα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος ΣΦΕΕ που ζήτησε στα άρθρα 26 και 27 του νομοσχεδίου να συμπεριληφθεί η δυνατότητα συμμετοχής στα επιστημονικά ιατρικά συνέδρια και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ακόμα, θα αποσαφηνιστεί ότι το χρηματικό πρόστιμο των 10.500 ευρώ της υποδηλωμένης εργασίας αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που η επιχείρηση χρησιμοποιεί την ψηφιακή κάρτα εργασίας και η Επιθεώρηση Εργασίας διαπιστώνει ότι η επιχείρηση έχει βάλει έναν εργαζόμενο να χτυπήσει την κάρτα ότι έφυγε και αυτός συνεχίζει να εργάζεται.


Νομοσχέδιο Υπουργείου Εργασίας: Τι προβλέπει για τους Ιατρούς Εργασίας

Σχετικά με την διάταξη που αφορά τους Ιατρούς Εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε πως «θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να γράφεται ρητώς και στον Νόμο ότι πάντα θα έχουν προτεραιότητα κάλυψης θέσεως οι γιατροί που έχουν την ειδικότητα του Ιατρού Εργασίας».

Ακόμα, δεσμεύτηκε ότι η σχετική ΚΥΑ με τις προϋποθέσεις θα εκδοθεί έχοντας λάβει τη σύμφωνη γνώμη του ΚΕΣΥ, τη συνυπογραφή του υπουργού Υγείας και θα υπάρχει και χρόνος, προκειμένου να εκδοθεί και το πόρισμα της Επιτροπής που θα συμμετάσχει και η Ελληνική Εταιρεία Ιατρών Εργασίας και Περιβάλλοντος.

Τέλος, ο υπουργός, απαντώντας σε παρατηρήσεις φορέων, εξήγησε ότι η διάταξη για τη δυνατότητα 6ήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν αφορά το λιανεμπόριο, αλλά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν πενθήμερη λειτουργία.