Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
georgiadis
Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Το νομοσχέδιο που ψηφίζεται για τα εργασιακά αφορά τον ιδιωτικό τομέα και σήμερα απεργεί το Δημόσιο

«Ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας

Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης , μίλησε για το εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το «ξεπάγωμα» των τριετιών και αν υπάρχει περίπτωση αυτές να μην «ξαναπαγώσουν» σε περίπτωση που οι δείκτες της ανεργίας επιδεινωθούν εκ νέου, απάντησε ότι η πρώτη τριετία για το χρονικό διάστημα 2024-2027 έχει ξεπαγώσει οριστικά και το μέτρο αυτό αφορά περίπου 1,5 εκατ. εργαζομένους.

Για το τι θα γίνει την περίοδο 2027-2030 είναι κάτι που θα αποφασιστεί, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα τότε στοιχεία, αλλά όπως εκτίμησε ο υπουργός, βλέποντας την πορεία της οικονομίας, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω.

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν κατηγορηματικός αναφερόμενος στο θέμα της ακρίβειας, λέγοντας πως όντως είναι πρόβλημα, αλλά σήμερα η ζωή των πολιτών είναι πολύ καλύτερη απ' ό,τι ήταν την περίοδο 2015-2019, χάρη στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα αυξημένα εισοδήματα των πολιτών.


Άδωνις Γεωργιάδης για τη θεσμοθέτηση της παράλληλης εργασίας

Σχολιάζοντας το θέμα της παράλληλης εργασίας που περιλαμβάνεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, δήλωσε πως πρόκειται για ευρωπαϊκή οδηγία και η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ε.Ε. που συμμορφώνεται με αυτήν.

«Πρόκειται για ένα μέτρο που είναι 100% υπέρ των εργαζομένων, καθώς τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν και δεύτερη εργασία με τα νόμιμα δικαιώματά τους, ενώ μέχρι σήμερα ο πρώτος τους εργοδότης μπορούσε να τους απαγορεύσει να έχουν και δεύτερη κύρια εργασία», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πενθήμερο δεν αλλάζει και δεν καταργείται, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης και εξήγησε πως σε επιχειρήσεις που λειτουργούν όλη την εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν και Σάββατο ή Κυριακή, χωρίς όμως να επηρεάζεται το πενθήμερο, αν αυτό προβλέπεται στη σύμβασή τους και μάλιστα με υψηλότερες αμοιβές για εργασία το Σάββατο ή την Κυριακή.


«Πυρά» για τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο κ. Γεωργιάδης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας πως «ο συνδικαλισμός εξευτελίζεται σήμερα στην Ελλάδα», εξηγώντας ότι σήμερα βιώνουμε κάτι παράλογο.

«Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δεν αφορά το Δημόσιο - γι' αυτό νομοθετεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ε, λοιπόν, σήμερα δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέας τον οποίο αφορά το νομοσχέδιο και απεργεί ο δημόσιος τομέας, τον οποίο δεν επηρεάζει το νομοσχέδιο», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Γεωργιάδης διαβεβαίωσε ότι το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα δοθεί και φέτος στους συνταξιούχους που το δικαιούνται και μάλιστα η καταβολή του θα γίνει τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα.