Μια νέα εποχή -άγνωστη για τους περισσότερους- ξεκινάει από σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εξ Αμερικής υποψήφιος κατάφερε μέσα σε είκοσι μέρες να κάνει την μεγάλη ανατροπή με ποσοστό 56,04%, αφήνοντας το φαβορί της εκλογικής διαδικασίας, την Εφη Αχτσιόγλου στην δεύτερη θέση με 43,96%.

Όπως φαίνεται, το κουρασμένο και απογοητευμένο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έχει βαρεθεί τη λογική των συσχετισμών και των τάσεων, θεώρησε ότι είναι η ώρα της αλλαγής ακόμα και αν δεν ξέρει πού θα τον βγάλει αυτή η κίνηση.

Χθες, στις κάλπες προσήλθαν 133.266 μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και από αυτά τα 8.750 προέρχονται από τα παλιά μέλη. Άρα  το 20% ήταν διαφορετικό από αυτό που προσήλθε στην πρώτη κάλπη.

Ωστόσο, η επόμενη μέρα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σπαρμένη με ροδοπέταλα. Ο Στέφανος Κασσελάκης -ο οποίος σήμερα αναμένεται να πάει στο γραφείο του στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου- θα πρέπει όσο πιο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον, στις διαδικασίες του κόμματος, γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα μέσα στην Κουμουνδούρου.

Το γεγονός ότι μέσα στην προεκλογική περίοδο δέχθηκε σκληρή κριτική από τους συντρόφους του κατηγορώντας τον για έλλειψη θέσεων και απόψεων λέγοντας ότι έχει μόνο επικοινωνιακό χάρισμα έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη αρκετές φορές σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, οι πρώτοι που ανέδειξαν την γκάφα που έκανε με το Κυπριακό - αποκάλεσε τα κατεχόμενα κρατίδιο-  ήταν το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου.

Για να πετύχει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η ενότητα στον ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο έχει μιλήσει πολλές φορές ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - πριν στηθούν οι δεύτερες κάλπες - θα πρέπει να παραβλέψει τα όσα ειπώθηκαν εναντίον του και να αγκαλίσει πολιτικά και τους πιο ακραίους αντιπάλους του. Μόνο έτσι - ισχυρίζονται πολοί - μπορεί να αποφύγει τα σενάρια διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία κυκλοφορούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η στενή προεδρική ομάδα

Έχοντας δίπλα του τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία συνέβαλαν στην νίκη του -τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Παύλο Πολάκη,  τον Πέτρο Παππά, την Θεοδώρα Τζάκρη, τον Γιώργο Τσίπρα, την Δώρα Αυγέρη, τον Θάνο Μωραίτη, την Νατάσα Γκαρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, την  Χαρά Καφαντάρη, την Ελένη Αυλωνίτου, τον Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, την Ράνια Θρασκιά, την Άννα Βαγενά, την Ραλλία Χρηστίδου- ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει σχετικά γρήγορα να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ εν οψει μάλιστα και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αποχωρήσεις και στο βάθος… συνέδριο

Οι συνεργάτες του περιμένουν ότι τα πρώτα εικοσιτετράωρα μπορεί να υπάρξουν αποχωρήσεις μελών από οργανώσεις που ελέγχει η Ομπρέλα αλλά όχι στελεχών των «53», καθώς θα θελήσουν να αντιληφθούν τα περιθώρια παρέμβασης που μπορούν να έχουν την επόμενη μέρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκεί η εσωκομματική αντίπαλοι του Στέφανου Κασσελάκη θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το κόμμα και τα όργανα του καθιστώντας τον αδύναμο.

Μέχρι τότε, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει επιλέξει το στενό του επιτελείο, τους ανθρώπους δηλαδή, που θα εκπροσωπούν τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα πρέπει να έχει διαμορφώσει και την ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με την διαδικασία του συνεδρίου. Οι πληροφορίες λένε ότι σκοπεύει να αφήσει πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Σωκράτη Φάμελλο.

Όλα αυτά ενώ θα πρέπει να οριοθετήσει και συμπεριφορές συνεργατών του -όπως του Παύλου Πολάκη- οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να του κάνουν κακό.

Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθεί για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία και για τις θέσεις που έχει για αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη οι απόψεις του για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τον στρατό είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές του κόμματος της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Φυσικά εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η στάση που θα κρατήσει η Εφη Αχτσιόγλου. Εάν δηλαδή θα θελήσει να παίξει τον ρόλο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα ή θα αφήσει αυτόν τον ρόλο για άλλους.

Τα σενάρια που ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη να αξιοποιεί την Εφη Αχτσιόγλου μέσα στην Βουλή φαίνεται ότι έχουν τελειώσει και τον ρόλο αυτό θα συνεχίσει να παίζει ο Σωκράτη Φάμελλος ο οποίος το προηγούμενο διάστημα κράτησε στάση ουδετερότητας.

Σε ό,τι αφορά τώρα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όλα δείχνουν ότι δεν αναμένονται δραματικές εξελίξεις. Όλοι ωστόσο περιμένουν να δουν πως θα διαχειριστεί την κατάσταση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν διαφώνησε απλά με την υποψηφιότητα Κασσελάκη αλλά έδωσε και ιδεολογικό περίγραμμα με την λέξη «Μεταπολιτική».