Μπήκε στην πολιτική για να είναι χρήσιµος και όχι αρεστός. Παρότι άνθρωπος της Επικοινωνίας, επιλέγει να µην κάνει δηµόσιες σχέσεις. «Μου αρέσει να µιλάω µε όρους αλήθειας, όσο σκληρή και αν είναι. ∆εν ζούµε στην εποχή της ωραιοποίησης της αλήθειας. Οσο πιο ευθύς είσαι, τόσο περισσότερο σε εκτιµά ο κόσµος», λέει στο «Secret» ο Οµηρος Τσάπαλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών.

Πριν από λίγους µήνες έδωσε τη δική του µάχη στις εθνικές εκλογές, καταφέρνοντας µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα να συγκεντρώσει 10.000 ψήφους σε µια από τις δυσκολότερες εκλογικές περιφέρειες, αυτήν της Α’ Αθηνών.

Όμηρος Τσάπαλος: Το success story του ΕΦΚΑ

«Ο πρωθυπουργός µε τίµησε µε την πρότασή του να είµαι υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές στη γειτονιά µου, την Αθήνα. Νιώθω υπερήφανος για αυτό που κατάφερα µέσα σε µόλις τέσσερις µήνες εκστρατείας και ευχαριστώ τους πολίτες που µε ψήφισαν. ∆εν πρόκειται να αφήσω ποτέ την Αθήνα. Είµαι κοµµάτι της και θέλω να είµαι µέρος της λύσης των προβληµάτων της. Αλλωστε, η συγκεκριµένη πόλη έχει ανάγκη την ανανέωση κυρίως σε επίπεδο αντιλήψεων, ιδεών και προτάσεων για τη βελτίωση της καθηµερινότητάς µας», περιγράφει ο Οµηρος Τσάπαλος, ο οποίος είναι παιδί του κέντρου, αφού γεννήθηκε και µεγάλωσε στα Κάτω Πετράλωνα, όπου µένει µέχρι και σήµερα.

Η υποψηφιότητά του ήρθε έπειτα από το success story του ΕΦΚΑ, όπου ως εκπρόσωπος Τύπου του µεγαλύτερου δηµόσιου οργανισµού της χώρας συνέβαλε στο να λυθεί το τεράστιο πρόβληµα του συνταξιοδοτικού, που αντιµετώπιζαν εκατοµµύρια άνθρωποι στη χώρα µας. Μέσα σε δύο χρόνια εκδόθηκαν πάνω από ένα εκατοµµύριο εκκρεµείς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ δηµιουργήθηκαν και 70 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. «Ο οργανισµός κατέληξε να παράγει λύσεις και όχι προβλήµατα και είµαστε πολύ περήφανοι, γιατί βοηθήσαµε τους απλούς πολίτες. Η ντροπή της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης έδωσε τη θέση της σε ένα σύγχρονο σύστηµα απονοµής συντάξεων, που πλέον εκδίδονται κατά µέσο όρο σε 60 ηµέρες», λέει ο κ. Τσάπαλος.

Ανήκει στη νεότερη γενιά των πολιτικών και πιστεύει πως οι νέοι πρέπει να ασχολούνται µε τα κοινά. Είναι µόλις 35 ετών, έχει κάνει σπουδές στην Πολιτική Επιστήµη και την Επικοινωνία στο ΕΚΠΑ και το LSE, ενώ ήταν από τους ανθρώπους που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την προεδρία του κόµµατος. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει µε τη στάση του πως δίνει ευκαιρίες στους νέους να δοκιµαστούν στον πολιτικό στίβο και να συµβάλουν µε τις γνώσεις και τις δυνάµεις τους στη διαχείριση των δηµόσιων πραγµάτων», επισηµαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονοµικών.

Γεννήθηκε µε το µικρόβιο της πολιτικής και από πολύ µικρός ασχολήθηκε µε τα κοινά. «Θυµάµαι από µικρός να “ξεκοκκαλίζω” εφηµερίδες και να προσπαθώ να λύσω ένα πρόβληµα. Πάντα είχα τάση να εστιάζω στο public policy και αυτό µε οδήγησε να επιλέξω και τις σπουδές µου», λέει.

Αµέσως µετά τις σπουδές έπεσε στα βαθιά, αφού εργάστηκε ως σύµβουλος Τύπου και Επικοινωνίας στο υπουργείο Εθνικής Αµυνας. «Πήγα εν µέσω κρίσης και µνηµονίων, τότε που η τρόικα µας ζητούσε να κλείσουµε στρατόπεδα, να µειώσουµε εξοπλιστικά προγράµµατα και να κάνουµε απολύσεις στρατιωτικών».

Μεταπήδησε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ διετέλεσε και σύµβουλος Τύπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης.

Όμηρος Τσάπαλος: «Η Ηρώ είναι ο αυστηρότερος κριτής»

Είναι παντρεµένος από το 2017 µε τη δηµοσιογράφο Ηρώ Ράντου, µε την οποίαγνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Αγγλία. Εχουν και οι δύο άκρως απαιτητικές δουλειές. «Ούτε η πολιτική ούτε η δηµοσιογραφία έχουν ωράρια, όµως τα καταφέρνουµε. Βρίσκουµε πάντα ελεύθερο χρόνο µαζί. Θέλουµε πολύ στο µέλλον να αποκτήσουµε παιδιά και να φτιάξουµε µια µεγάλη οικογένεια», εξοµολογείται ο ίδιος.

«Στη δουλειά µου η Ηρώ είναι ο αυστηρότερος κριτής. Οι δικές της δηµοσιογραφικές ερωτήσεις είναι και οι πιο δύσκολες», προσθέτει.

Στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο τους, επιλέγουν να χαλαρώνουν καλώντας στο σπίτι φίλους για φαγητό. Τους αρέσει τα Σαββατοκύριακα να κάνουν κοντινές αποδράσεις, ενώ αγαπούν πολύ και τον κινηµατογράφο. Αλλωστε, έχει αδυναµία σε σινεµά, ταξίδια και διάβασµα, ενώ του αρέσει να φωτογραφίζει τις γειτονιές της πόλης του.

Δημοσιεύθηκε στο Secret στις 23/9/2023