Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη φέρνει ραγδαίες αλλαγές στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα πολιτική τάξη στελεχών να βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τους παλαιούς παίκτες της Κουμουνδούρου να περνούν σταδιακά στην αφάνεια.

Θέση-κλειδί σε αυτή τη μετάβαση, που οι εξελίξεις θα δείξουν προσεχώς αν θα είναι ομαλή ή συγκρουσιακή, αναλαμβάνει ο εξ απορρήτων του νέου προέδρου, δικηγόρος Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος θα είναι ο διευθυντής του προσωπικού του γραφείου. Στη νευραλγική θέση του εκπρόσωπου Τύπου τοποθετήθηκε η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη, η οποία από την πρώτη στιγμή υποστήριξε θερμά την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ενώ νέος διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας.

Με θητεία δίπλα στον Πολάκη ο Καπνισάκης

Ο κ. Καπνισάκης θεωρείται ο πλέον έμπιστος με μακρά θητεία δίπλα στον Παύλο Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ο Κρητικός βουλευτής αποπεμφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και αντικατασταθεί από τον Γιάννη Ραγκούση. Υπήρξε, επίσης, δικηγόρος της οικογένειας Κασσελάκη και φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να ασχοληθεί ο νεαρός Στέφανος με την πολιτική, επιστρέφοντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το πρόσωπο που έφερε σε επαφή τον Στέφανο Κασσελάκη με τον Παύλο Πολάκη. Μια γνωριμία που εντέλει έμελλε να εξελιχθεί σε μια φρενήρη κούρσα από το πουθενά στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «Τρεις Σωματοφύλακες» Πολάκης, Αποστολάκης και Παππάς 

 Όσον αφορά τους Παύλο Πολάκη, Ευάγγελο Αποστολάκη και Νίκο Παππά, θεωρούνται κάτι σαν τους «Τρεις Σωματοφύλακες» του νέου προέδρου, ο καθένας με διακριτά χαρακτηριστικά και διαφορετικά πεδία δράσης.

Ο πρώτος θα αναλαμβάνει ως ομάδα κρούσης να αντιμετωπίζει τις επιθέσεις που δέχεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο δεύτερος θα προσδίδει με την ήπια παρουσία του αυτό που ο νεαρός επιθυμεί, δηλαδή να απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια του κεντρώου και πατριωτικού χώρου. Και ο τρίτος, ως άριστος γνώστης του κομματικού μηχανισμού, με ισχυρές προσβάσεις σε αυτόν, θα αναλάβει τη «βρόμικη» δουλειά να φέρει τα... κάτω πάνω και να δημιουργήσει τους νέους συσχετισμούς στον κομματικό σωλήνα.

Επίσης, ο Κεφαλονίτης καθηγητής Νίκος Φαραντούρης συγκαταλέγεται στους συνομιλητές του Κασσελάκη και μένει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί με δεδομένες τις μεγάλες επικοινωνιακές αλλά και μορφωτικές δυνατότητες που διαθέτει. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Φαραντούρης θα είναι από τα πρόσωπα που θα συμβουλεύεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί με επάρκεια σε ζητήματα υψηλής πολιτικής και να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στη στενή ομάδα Κασσελάκη συμπεριλαμβάνονται, ακόμη, ο βουλευτής Πέτρος Παππάς γενικός-οικογενειακός Ιατρός και επειγοντολόγος, διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Θεωρείται από τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ με καλή δημόσια παρουσία και φαίνεται να ταιριάζει σε πολλά με τον νέο πρόεδρο. Την προεδρική ομάδα συμπληρώνουν η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Θάνος Μωραΐτης και η Χαρά Καφαντάρη.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή