Συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, στις 11:00, υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Υπουργικό ΣυμβούλιοΘα συζητηθούν μία σειρά από νομοσχέδια που δρομολογούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η δημόσια διοίκηση, η Υγεία και οι υποδομές.

Παράλληλα, το Μαξίμου έχει στραμμένο το βλέμμα και στην αντιμετώπιση των εκτεταμένων καταστροφών στη Θεσσαλία και στο πλαίσιο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα παραθέσει στη σημερινή συνεδρίαση στοιχεία για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές.

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε πως είναι τόσο πολλά τα ζητήματα και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, που θα χρειαστεί και μια δεύτερη συνεδρίαση περίπου 10 μέρες μετά. Συνέδεσε μάλιστα τις προωθούμενες αλλαγές με τα συνεπακόλουθα των φυσικών καταστροφών, λέγοντας πως «προφανώς, η κατάσταση η οποία βιώνουμε μας αναγκάζει να τρέξουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα για όσα πρέπει να γίνουν στο κράτος».

Μήνυμα για επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας έστειλε χθες και ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη βελτίωση της ταχύτητας στην απονομή Δικαιοσύνης, τους αυστηρούς ελέγχους σε κάθε εστία ανομίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και την αύξηση των εισοδημάτων.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου 

Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της συνεδρίασης:

  1. Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, της καταγραφής και της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στα έργα υποδομής στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία «Daniel».
  2. Παρουσίαση από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, του νομοσχεδίου «Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων των φορέων του Δημοσίου και ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους».
  3. Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του νομοσχεδίου για τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την περίθαλψη ασθενών με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
  4. Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2021/1187 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Ιουλίου 2021, περί μέτρων εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών και 2022/738 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 6ης Απριλίου 2022, περί μισθωμένων οχημάτων χωρίς οδηγό στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές.
  5. Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα και του άρθρου 1 της Οδηγίας 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019, όσον αφορά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εμπορικού Δικαίου ως προς τους αποκλεισμένους διευθυντές.
  6. Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, του νομοσχεδίου για την εφαρμογή διατάξεων του Κανονισμού 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.
  7. Παρουσίαση από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ερανιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.
  8. Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο σχετικά με την έγκριση στόχων υπουργείων για το 2024 στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής.
  9. Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον υφυπουργό, Νίκο Ταχιάο, σχετικά με έργα για την αναβάθμιση των υποδομών και των μεταφορών: α) Σύμβαση ανάθεσης και λειτουργίας συντήρησης δικτύου μετρό Θεσσαλονίκης, β) Σύμβαση βελτίωσης 9ης εθνικής οδού (παράκαμψη Γιάλοβα Π.Ε. Μεσσηνίας), γ) Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.