Στο Αμερικανικό Μεσογειακό Επενδυτικό Φόρουμ (1st American Mediterranean Investment Forum), που διοργάνωσε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Joseph Sassoon Group, ο εκλεκτός προσκεκλημένος Μάικ Πομπέο επιδαψίλευσε σπουδαίο έπαινο στην Ελλάδα, αφού, ενθαρρύνοντας κιόλας την εταιρεία, ο πρώην Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν υπάρχει καλύτερος τόπος για να κάνει επενδύσεις κάποιος.

Μίλησε, επιπλέον, για τους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ και τόνισε ότι «πάντοτε θεωρούσαμε ένα κέντρο του ΝΑΤΟ την Ελλάδα για την περιοχή» ενώ πρόσθεσε πως η χώρα μας είναι ο καλύτερος τόπος για να επενδύσει κάποιος και να φέρει ευημερία.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης των συγκρούσεων μέσω των διπλωματικών οδών και εξιστόρησε τον ρόλο που είχε ως υπουργός Εξωτερικών. «Συλλογικά κάναμε καλή δουλειά», είπε κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της θητείας του στο τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.



Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην οικονομική ανάπτυξη, λέγοντας πως εγγυάται ασφάλεια και ευμάρεια και πρόσθεσε ότι «τα πάντα είναι συνδεδεμένα με το ΑΕΠ των χωρών».

Τα σχόλια για τον Πούτιν

Αναφερθείς στις επαφές του με τον Πούτιν, ο Μάικ Πομπέο εκμυστηρεύτηκε ότι αστιευόντουσαν για την KGB και τις μυστικές υπηρεσίες.

Είπε πως ο Πούτιν είχε το όραμα να ξαναφτιάξει τη μεγάλη ρωσική αυτοκρατορία, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επανέλθει η ομαλότητα. «Οι σύμμαχοι μας ξέρουν ότι θα είμαστε πάντα στο πλευρό τους» υπογράμμισε.

Περαιτέρω, είπε πως η Ρωσία και η Κίνα έχουν σήμερα πιο ισχυρούς δεσμούς απ’ ό,τι είχαν πριν από τρία χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι μια σχέση ανάγκης.

Ωστόσο, εκτίμησε πως είναι είναι τόσες πολλές οι τριβές μεταξύ τους που θα τις κινήσουν προς την αντίθετη κατεύθυνση μόλις παρουσιαστεί ευκαιρία δεν θα μείνουν φίλοι. «Αυτοί οι δύο ηγέτες δεν θα μπορέσουν να γίνουν κολλητοί» ανέφερε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο ντιμπέιτ των υποψηφίων προέδρων των Ρεπουμπλικάνων την Τετάρτη, λέγοντας πως χαίρεται που είναι στην Αθήνα και δεν θα βολεύει η ώρα για να το παρακολουθήσει.