Με γοργό ρυθμό προχωρεί η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για τη ριζική αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει αλλαγή του τρόπου επιλογής των διοικήσεων των οργανισμών του Δημοσίου.

Διαβάστε εδώ: Υπουργικό Συμβούλιο: Τα 5 νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν για μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Τουρισμό, περίθαλψη και έργα - Αναλυτική περιγραφή

Νίκη Κεραμέως: Αξιολόγηση των διοικητών και των στελεχών σε θέσεις ευθύνης του Δημοσίου

Ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η εισαγωγή νέου συστήματος επιλογής διοικήσεων και προϊσταμένων με δύο στόχους: Πρώτον, να επιλέγονται για τις θέσεις ευθύνης οι καλύτεροι σε τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και, δεύτερον, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που τώρα μέσω ΑΣΕΠ κινούνται με ρυθμό χελώνας. Η αξιολόγηση των διοικητών και των στελεχών σε θέσεις ευθύνης στους 522 κρατικούς φορείς θα γίνεται από πολλά συμβούλια που θα λειτουργούν παράλληλα με το πενταμελές συμβούλιο επιλογής του ΑΣΕΠ, το οποίο θα απαλλαγεί από την έκδοση των προκηρύξεων και θα διατηρήσει μόνο την ευθύνη της έγκρισης των σχεδίων που θα ετοιμάζουν τα αρμόδια υπουργεία. Πρόκειται για παρεμβάσεις που αλλάζουν όλη τη φιλοσοφία με την οποία μέχρι τώρα διορίζονταν οι διοικήσεις των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ. Προτεραιότητα στις αλλαγές θα δοθεί στα νοσοκομεία.

Συνολικά θα προκηρυχθούν θέσεις διοικητών και προέδρων, εκσυγχρονίζοντας την ογκώδη γραφειοκρατική διαδικασία του ΑΣΕΠ, το οποίο αδυνατεί με τη σημερινή λειτουργία του να ανταποκριθεί. Όλοι οι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν την ίδια σπουδαιότητα και το ίδιο εύρος των αρμοδιοτήτων και θα ενταχθούν σε τρεις κατηγορίες. Οι φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, όπως π.χ. ο ΕΟΤ, θα αποτελέσουν την πρώτη κατηγορία. Στην επόμενη κατηγορία θα ενταχθούν δημοτικές εγκαταστάσεις με αθλητικές υποδομές, δημόσιες βιβλιοθήκες, φορείς διαχείρισης περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.ά.

Στον χώρο της Υγείας

Ειδική κατηγορία, λόγω της βαρύτητας που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτές τις θέσεις, αποτελούν οι επτά υγειονομικές περιφέρειες και τα 106 νοσοκομεία της επικράτειας. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις ευθύνης πρέπει να ανταποκρίνονται απόλυτα στα περιγράμματα των συγκεκριμένων θέσεων που προκηρύσσονται και δεν θα γίνονται δεκτές υποψηφιότητες άσχετες με το αντικείμενο του φορέα.

Τα κριτήρια θα έχουν να κάνουν τόσο με τα αντικειμενικά προσόντα των υποψηφίων, δηλαδή τις σπουδές τους, την επαγγελματική τους εμπειρία, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, ξένες γλώσσες. Όσοι περάσουν με επιτυχία το πρώτο στάδιο θα συμμετάσχουν σε δομημένη συνέντευξη, ενώ θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι δεξιότητές τους με τη χρήση των νέων εργαλείων επιλογής, όπως γίνεται σε μη κρατικούς φορείς.

Ωστόσο, η τελική επιλογή των στελεχών που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης θα είναι στην αρμοδιότητα του αρμόδιου υπουργού που έχει την εποπτεία του φορέα. Σε διαφορετική περίπτωση το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορεί να επιλέξει τον κατάλληλο ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους με την υψηλότερη βαθμολογία. Η θητεία των νέων διοικητών και προέδρων θα είναι τετραετής, από τρία χρόνια που είναι σήμερα, και θα υφίστανται δύο αξιολογήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η καινοτομία που εισάγεται είναι ότι με την ανάληψη των καθηκόντων τους θα υπογράφουν συμβόλαια με συγκεκριμένους παραγωγικούς στόχους, για τους οποίους, εφόσον επιτύχουν, θα αμείβονται με μπόνους. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η απόδοση δεν κριθεί ικανοποιητική από τον προϊστάμενο υπουργό, θα ακολουθεί η παύση τους από τη θέση ευθύνης. Οι αλλαγές στο σύνολο των φορέων αναμένεται να ολοκληρωθούν όχι νωρίτερα από ένα έτος. Αντίστοιχες αλλαγές θα επέλθουν και στο σύστημα επιλογής των προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο και τους δήμους.