Για την ακρίβεια και τα κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ο Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ANT1, ανέφερε ότι είναι συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια και επιβάλλονται πρόστιμα διπλάσια του οφέλους που θα είχαν οι επιχειρήσεις εάν εκμεταλλεύονταν την κατάσταση και πωλούσαν σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Διαβάστε εδώ: Σκρέκας: Μια διατίμηση στο ελαιόλαδο θα το εξαφάνιζε από την Ελλάδα


Κώστας Σκρέκας: Θα είμαστε αμείλικτοι σε θέματα αισχροκέρδειας

«Θα είμαστε αμείλικτοι σε τέτοια θέματα», ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επισήμανε ότι «απαιτούμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να κάνει ελέγχους και να επιβάλλει πρόστιμα. Δεν γίνονται τώρα οι έλεγχοι. Το 2021 και 2022 αυξήθηκε το ρεύμα και οι πρώτες ύλες και αυξήθηκαν οι τιμές. Τώρα που μειώνονται τα κόστη στο ρεύμα και στις πρώτες ύλες, τώρα είναι που μπορούμε να βρούμε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και κρούσματα “πληθωρισμού της απληστίας”».


Κώστας Σκρέκας: Η ελληνική Επιτροπή ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου

Σχετικά με την τιμή του ελαιόλαδου και τις εκτιμήσεις για άνοδό του και πάνω από τα 15 ευρώ ανά λίτρο, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε ότι «η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολείται με την τιμή του ελαιόλαδου. Εταιρείες ισπανικές, ιταλικές και άλλες που τυποποιούν ελαιόλαδο, αγοράζουν με χοντρική τιμή στα 9 ευρώ, απ' όπου βρουν λάδι, αγοράζουν με 9 ευρώ από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο. Η λιανική τιμή είναι στα 11 και 12 ευρώ, που σημαίνει ότι η υψηλή τιμή δεν έχει περάσει στο ράφι. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Να προσδιορίσουμε και να αλλάξουμε τις τιμές παγκοσμίως του ελαιόλαδου; Αδύνατον!».

Προσέθεσε ότι «στον παραγωγό δεν μπορούμε να επιβάλουμε πλαφόν. Όμως, ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και έχουμε νομοθετήσει ότι εταιρεία που πουλά βασικά είδη για το νοικοκυριό δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους απ' όσο είχε το 2021. Έχουμε στείλει ελέγχους σε εταιρείες και τυποποιητήρια».

Για το γάλα ανέφερε ότι «μπορεί κάποιος να βρει ένα γάλα ιδιαίτερης ετικέτας σε τιμή 2,20 ευρώ το λίτρο, αλλά το φρέσκο γάλα που πίνουν οι περισσότεροι έχει τιμή έως 1,40 ευρώ το λίτρο».

Για τις τιμές στα λαχανικά, ο Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι «σήμερα η ντομάτα πωλείται 1,50-2,50 ευρώ το κιλό στις λαϊκές αγορές. Γίνεται έλεγχος στην κεντρική λαχαναγορά και σύγκριση με αντίστοιχες αγορές της νότιας Ευρώπης. Την τελευταία εβδομάδα μειώνονται οι τιμές των λαχανικών».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε ότι «αν μειώσουμε τον ΦΠΑ, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός» και ότι «η μείωση του ΦΠΑ των τροφίμων στην Ισπανία δεν έχει περάσει στον καταναλωτή. Είναι ακριβότερα τα προϊόντα εκεί, έχουν μεγαλύτερο πληθωρισμό απ' ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχουν επιβληθεί πλαφόν και πρόστιμα σε εταιρείες που παρανομούν. Το πρόστιμο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο κέρδος που θα είχε αν πουλούσε τα προϊόντα με τις παραπάνω τιμές».

Τέλος, ερωτηθείς για το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει παράταση σε μέτρα, ο Κώστας Σκρέκας είπε πως «το “καλάθι του νοικοκυριού’ συνεχίζεται και αν ανακαλύψουμε τεράστιες ζημιές στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, θα αναθεωρήσουμε και το Market Pass».