«Η Θεσσαλονίκη αναγνωρίζεται ως πυλώνας ανάπτυξης και προοδεύει μήνα με τον μήνα και χρονιά με τη χρονιά». Αυτό ήταν το μήνυμα του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, από το βήμα του The Third Thessaloniki Metropolitan Summit, που διοργανώνεται από τον Economist, σε συνεργασία με το powergame.gr, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, μιλώντας για την ανάπτυξη της πόλης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε: «Θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της πόλης, συμφωνα με το ESG πλαίσιο. Θέτουμε στο επίκεντρο πτυχές της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με τους πολίτες και την καινοτομία, που αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην πόλη. Και αυτό είναι φανερό, καθώς παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη για επενδύσεις εκατομμυρίων, όπως γνωρίζουμε, η Cisco, η Deloitte, η Accenture και η λίστα μεγαλώνει συνεχώς, ενώ καθεμία δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό, συμπαρασύροντας και την τοπική οικονομία».

«Το ταχύτατα αναπτυσσόμενο startup community δημιουργεί πλούτο, ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας στην πόλη», επανέλαβε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Παράλληλα, σημείωσε πως «η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στους δημοφιλέστερους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες, κάτι που δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την πόλη.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του ΜΙΤ, το ποσό που αποτιμάται ως όφελος για κάθε 100.000 νομάδες είναι περίπου 1,6 δισ. για την τοπική κοινωνία», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως «οι οικονομικές ενίσχυσεις από το ΤΑΑ, το ΕΣΠΑ και το “Αντώνης Τρίτσης” προάγουν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή εκπαίδευση για όλους, αφού ήδη υπάρχουν πάνω από 5.000 ωφελούμενοι με φιλόδοξα σχέδια».

Αναφερόμενος στους στόχους της Ε.Ε. για την «πράσινη» μετάβαση, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε πως «σκοπός μας είναι να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη μία πόλη που τηρεί τους στόχους βιωσιμότητας που έχει θέσει η ευρωπαϊκή κοινότητα, με τις κατάλληλες συνεργασίες, τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την ευρωπαϊκή κοινότητα, για να έχουμε τις βέλτιστες λύσεις.

Άλλωστε, η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη πόλη που υπέγραψε το Σύμφωνο της Κλιματικής Ουδετερότητας της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως έως το 2030 η Θεσσαλονίκη θα έχει καταστεί μία από τις πρώτες κλιματικά ουδέτερες πόλεις».

Τέλος, ο κ. Ζέρβας παρουσίασε τις δύο προτεραιότητες του δήμου για την καινοτομία και την ανάπτυξη της πόλης, τονίζοντας «πρώτον, τη διαρκή προσπάθεια για την ανάδειξη της πόλης ως κέντρου καινοτομίας, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για ολόκληρη τη Μεσόγειο. Δεύτερον, σημαντική είναι η χάραξη πολιτικών από κοινού με την κυβέρνηση και την Ευρώπη, με πολιτικές που ξεκινούν από την πόλη, αναδεικνύοντας την αξία της».

*Αναδημοσίευση από το powergame.gr