Αποκαλυπτικό, του πώς επηρέασαν την ψυχοσύνθεση των Ελλήνων πολιτών οι φωτιές του καλοκαιριού και οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου ήταν το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Σε αυτήν, πάντως, προκαλεί εντύπωση η χαμηλή δημοτικότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο ενθουσιασμός για τον οποίον φαίνεται ότι τελείωσε το... πρωί της περασμένης Δευτέρας, ελάχιστες ώρες μετά την εκλογή του για τον προεδρικό θώκο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Συγκεκριμένα, οι φωτιές του καλοκαιριού, οι πλημμύρες που προκάλεσε ο Daniel και ο Elias και η αντίδραση του επιτελικού κράτους είχαν αντίκτυπο στην εικόνα της κυβέρνησης με το 38% των πολιτών να λέει ότι έχει χειρότερη εικόνα σε σχέση με την εικόνα που είχε πριν τις εκλογές. Όσον αφορά το επιτελικό κράτος το 64% δηλώνει ότι δεν λειτουργεί και μόλις το 25% αναφέρει ότι λειτουργεί.dimoskopisi_Alco2
dimoskopisi_Alco1


Οι επιδόσεις της κυβέρνησης δεν ακουμπούν ωστόσο την δημοτικότητα του πρωθυπουργού καθώς το 40% λέει ότι έχει θετική άποψη για τον πρωθυπουργό και το 52% αρνητική.Iδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα για τον Στέφανο Κασσελάκη καθώς θετικά τον κρίνει το 25% στο σύνολο των ψηφοφόρων και το 58% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 52% στο σύνολο έχει αρνητική γνώμη όπως επίσης και ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (19%).

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται πλέον έντονη κινητικότητα καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει 9% της δύναμής του προς τα Αριστερά και 5% προς τα Δεξιά. Πιο συγκεκριμένα, χάνει 2% προς ΝΔ, 3% προς ΠΑΣΟΚ, 5% προς ΚΚΕ, 2% προς Πλεύση Ελευθερίας και 2% προς ΜέΡΑ25.

dimoskopisi_Alco_9
dimoskopisi_Alco8


Η συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 79%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 67% του ΠΑΣΟΚ στο 77% και του ΚΚΕ όπως αναμενόταν στο 90%.Δημοσκόπηση της Alco (πρώτο μέρος): Στο 17% η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αποτυπώνει απόσταση 17 μονάδων ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τον ντόρο της εκλογής Κασσελάκη και τις κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση το τελευταίο τρίμηνο, η διαφορά είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με τη δημοσκοπηση που παρουσίασε ο Κώστας Παναγόπουλος στον Αντώνη Σρόιτερ, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. διατηρεί διαφορά 17 μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 32,3%, έναντι 15,3% του ΣΥΡΙΖΑ, 11,8 του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,7%, οι Σπαρτιάτες με 4,5%, η Ελληνική Λύση με 5%.Στο ίδιο ερώτημα της δημοσκόπησης προς τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 37% απαντά ότι η εικόνα είναι καλύτερη, το ίδιο καλή αποκρίνεται το 29%, χειρότερη λέει το 23%, το ίδιο κακή μόλις το 2%. Δεν απάντησε το 9%.

Στο ερώτημα προς τα πού πρέπει να κινηθεί ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γενικό κοινό στην πλειοψηφία του ζητεί να κατευθυνθεί προς την Κεντροαριστερά, σε ποσοστό 56%.

Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι από τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία Daniel, κάτι που αποτυπώνεται και στη δημοσκόπηση, καθώς το 49% απαντά καθόλου, λίγο το 27%, αρκετά 19%,  ενώ στο ίδιο ερώτημα σε κατοίκους της Θεσσαλίας που επλήγη περισσότερο, το 72% δηλώνει καθόλου ή λίγο ευχαριστημένοι.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων στη σφοδρή κακοκαιρία, οι πολίτες εμφανίζονται σαφώς ικανοποιημένοι σε ποσοστό 68% έναντι 20% που δηλώνει όχι.