Με προβληματισμό αντιμετωπίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες εμφανίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται σε πολύ χαμηλά νούμερα παρά την εκλογή του νέου προέδρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο των μετρήσεων που έγιναν αυτό το διάστημα η Ν.Δ. προηγείται με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ -περίπου στις 20 μονάδες- ενώ, παρά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπο του νέου προέδρου, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών. Το γεγονός αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, τα οποία έσπευσαν να κάνουν σχόλια στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, λέγοντας ότι τελικά καταρρίφθηκε το επιχείρημα των συνεργατών του νέου προέδρου, ότι αυτός μπορεί να δώσει νέα πνοή στο κόμμα.

Δικαιολογίες για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Οι συνεργάτες του, ωστόσο, επιμένουν ότι το σύνολο των μετρήσεων έληξε μερικές μέρες μετά την εκλογική διαδικασία και άρα δεν μπορούσε να καταγραφεί η δυναμική του νέου προέδρου, καθώς, πέρα από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει θέμα αναγνωρισιμότητας στο ευρύτερο κοινό. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο το 30% των πολιτών ασχολήθηκε με τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και άρα με το πρόσωπο του νέου προέδρου, παρά τη μεγάλη προβολή που είχε από τα ΜΜΕ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το εσωκομματικό τζαρτζάρισμα μεταξύ των στελεχών που στηρίζουν τον νέο πρόεδρο και των στελεχών της «Ομπρέλας». Στην επιστολή, άλλωστε, που έστειλαν την περασμένη Παρασκευή τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης -ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης, ο Ανδρέας Ξανθός- στους δύο γραμματείς του κόμματος και με την οποία ζητούν την επίσπευση των κομματικών διαδικασιών φαίνεται ξεκάθαρα η αγωνία τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζητούμενο είναι προφανώς το πότε θα γίνει το συνέδριο, καθώς τα στελέχη αυτά θεωρούν ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουν να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμώνοντας τον νέο πρόεδρο.

Με βάση, ωστόσο, τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα, το συνέδριο δεν αποκλείεται να πάει ακόμα και μετά τις ευρωεκλογές, αφού η διαδικασία της προετοιμασίας του είναι χρονοβόρα.

Την ίδια ώρα, τα όσα ακούγονται για τον Παύλο Πολάκη, ότι δηλαδή θα αναλάβει υπερσυντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν αναστάτωση στους βουλευτές, αφού οι περισσότεροι δεν τα πάνε καλά μαζί του.

Οι περισσότεροι εξέφραζαν την απορία πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει ένα τόσο δύσκολο έργο ο Παύλος Πολάκης όταν για τη θέση αυτή χρειάζονται χαρακτηριστικά όπως η νηφαλιότητα, η διπλωματία, η ηρεμία.

Παραμένει στη θέση του ο Φλαμπουράρης

Έτσι, οι πληροφορίες λένε ότι το πιθανότερο είναι να παραμείνει στη θέση του ο «σοφός» Αλέκος Φλαμπουράρης, αφού έτσι και αλλιώς για τη θέση αυτή δεν χρειάζεται ο συντονιστής να είναι βουλευτής. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ποτέ δεν υπήρξε απόφαση του νέου προέδρου για την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα βρεθεί στη Λάρισα και την Καρδίτσα, όπου θα επισκεφθεί τους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες. Με την επιστροφή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2/10