«Η κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τα όσα περιλαμβάνει.

«Εμμονή στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της ΝΔ αποκαλύπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωση του.

Επισημαίνει ότι θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν γίνει η σχετική συζήτηση και πως θα αξιοποιήσει το επόμενο χρονικό διάστημα για επαφές με κοινωνικούς- επιστημονικούς- επαγγελματικούς φορείς, ειδικά μετά την κατάθεση του τελικού σχεδίου και μέχρι την ψήφισή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού «και παρά την προπαγάνδα που προηγήθηκε», «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει λύσεις: Στο τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας. Στο πρόβλημα των χρεών και πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας. Στο χαμηλό επίπεδο μισθών». Ειδικά για το θέμα των μισθών, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα ελάχιστα θετικά μέτρα, δεν αντιμετωπίζουν τις μεγάλες περικοπές που έκαναν σε μισθούς και συντάξεις οι κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014 με πρωταγωνιστές τότε, πολλούς από τους σημερινούς υπουργούς, που θριαμβολογούν τώρα, χωρίς να απαντούν ποιες πολιτικές και πολιτικοί οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία και στις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ της περιόδου εκείνης».

 Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα κατατέθηκε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το προσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων, επιτάχυνση της ανάπτυξης, περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού, καθώς και μέτρα ενίσχυσης που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ.


Εν μέσω δύσκολων συγκυριών που διαμορφώνουν ο πληθωρισμός και τα υψηλά επιτόκια, ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,3% για φέτος, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 1,8%, ενώ για το 2024 προβλέπεται επιτάχυνση στο 3%, με «ατμομηχανή» τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 12,1% τον επόμενο χρόνο από 8,3% το 2023.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, μόνο η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στον ρυθμό μεγέθυνσης του 2024 αναμένεται να αγγίξει τις 1,7 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με την αύξηση των εξαγωγών στο 6,3% το 2024 από 2,7% φέτος η ώθηση στο ΑΕΠ θα είναι σημαντική καθώς σε απόλυτα μεγέθη θα κινηθεί πάνω από τα 235 δισ. ευρώ.

Αναπτυξιακή ώθηση αναμένεται να δοθεί και από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, παρά την «κούρσα» στις τιμές των τροφίμων (ο τιμάριθμος εδώ «τρέχει» με 12,5%), εκτιμάται ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση του εναρμονισμένου δείκτη στη περιοχή του 4% για το σύνολο του έτους από 5% που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό για να υποχωρήσει στο 2,4% το 2024.

Αμετάβλητος παραμένει ο στόχος για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα: πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ φέτος και 2,1% το 2024.