«Προφανώς και δεν υπήρξε επιμέλεια των προηγούμενων κυβερνήσεων για το ζήτημα του ΟΑΚΑ», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Υπήρξε διαχρονική παράλειψη για τη συντήρηση αυτών των εγκαταστάσεων - και όχι μόνον αυτών. Εγκαλείται σήμερα η κυβέρνηση, η οποία είναι η μόνη που έχει μεριμνήσει για το ζήτημα αυτό», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «το 2021 δεσμεύτηκαν ποσά. Είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει ποσά, 57 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ. Ξεκίνησε η διαδικασία της μελέτης. Προκηρύχθηκε η μελέτη, ο διαγωνισμός, μεγάλος διαγωνισμός, διεθνής, γιατί τα ποσά ήταν μεγάλα. Ο διαγωνισμός στην πρώτη φάση του υπήρξε άγονος. Η έκθεση η πρώτη, το 2020, εξ όσων γνωρίζω και όσων διάβασα στα ΜΜΕ, τη λέξη ''επικίνδυνο από στατικής πλευράς'' δεν τη λέει. Το ''προβλήματα από επικίνδυνο στατικά'' είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι τελείως διαφορετικό να έχεις μια έκθεση ή ένα συμπέρασμα ή μια αναφορά που να λέει ''ξέρετε, εδώ υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να τα φροντίσουμε'' και τελείως διαφορετικό το να έχεις μια έκθεση ή μια που σου λέει ''εδώ έχω πρόβλημα στατικότητας''».

Διαβάστε ακόμα: ΟΑΚΑ: Αδιευκρίνιστο το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του, εν αναμονή του πορίσματος του ΤΕΕ για τα στέγαστρα 

«Αυτός ο οποίος λέει ότι δεν πρέπει να μπει κόσμος μέσα είναι αυτός που χαρακτηρίζει ''επικίνδυνο από στατικής πλευράς''.  Αυτό έγινε προχθές, το 2023, που κλείνει (σ.σ. το ΟΑΚΑ). Την προηγούμενη Παρασκευή ή Πέμπτη, παραδίδεται η μελέτη που αναφέρεται σε κίνδυνο στατικότητας. Με το που αναφέρεται ο κίνδυνος στατικότητας (σ.σ. το ΟΑΚΑ) κλείνει», δήλωσε ο  υπουργός Επικρατείας.

Διαβάστε ακόμα: Βορίδης στα Παραπολιτικά 90,1: Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει κάνει κάτι στο ΟΑΚΑ 

Μάκης Βορίδης: «Εκτός τόπου και χρόνου οι τοποθετήσεις Κασσελάκη»

Σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, από τη Θεσσαλία για ανυπαρξία κράτους, ο υπουργός τις χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κρατικός μηχανισμός κάτω από ακραία φυσικά φαινόμενα, ανεπανάληπτα και άνευ προηγουμένου, έχει κάνει χιλιάδες διασώσεις. «Το ''ανύπαρκτο κράτος που δεν το βλέπει κανείς''… Έχουν γίνει χιλιάδες απαντλήσεις, έχουν φτιαχτεί ατελείωτες βλάβες της ΔΕΗ. Το κράτος και υπάρχει και ήρθε να γιατρέψει πληγές που προήλθαν από μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Ο κ. Κασσελάκης έκανε μια τοποθέτηση που μηδενίζει την παρουσία, τη συνεισφορά του κράτους. Το κράτος είναι παρόν. Στο μυαλό του Κασσελάκη το κράτος είναι απόν».

Το κράτος, δήλωσε ο κ. Βορίδης, δεν είναι ένας υπάλληλος για να καθαρίσει τις λάσπες μέσα στο σπίτι. Η έννοια της παρουσίας του κράτους είναι ότι δίνει τα 6.600 ευρώ με πάρα πολύ γρήγορο και αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε ο άνθρωπος που είναι στις λάσπες να καθαρίσει το σπίτι και, αν χρειαστεί να πάρει καινούργια έπιπλα, να μπορέσει να το ξαναφτιάξει, αυτή είναι η παρουσία του κράτους.

«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι κάτω, μέσα σε μια πραγματική δυσκολία και πρωτόγνωρα φαινόμενα τα οποία δημιουργούν μεγάλη πίεση στον μηχανισμό θα βγαίνουμε να πανηγυρίζουμε για το ''τι ωραία που είναι τα πράγματα’’. Προφανώς υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες… Από το να πεις αυτό μέχρι να πεις ''το κράτος δεν υπάρχει πουθενά, αυτός ο μηδενισμός, τη στιγμή που υπάρχει πείρα των ανθρώπων για την παρουσία όλου του κρατικού μηχανισμού, έχει απόσταση», σχολίασε.

Αυτοδιοικητικές εκλογές και Μπέος

«Έχουμε δώσει υποστήριξη σε 13 περιφερειάρχες και σε τρεις δημάρχους και αυτός είναι ο στόχος (σ.σ. η νίκη)», σημείωσε ο Μάκης Βορίδης.

Ερωτηθείς δε για το αν η κυβέρνηση στηρίζει τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο υπουργός απάντησε χαριτολογώντας ότι «τον στηρίζουμε τόσο ακριβώς όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς το ίδιο όμως».