Η Νίκη Κεραμέως, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 να ψηφίσουν. Η υπουργός Εσωτερικών μίλησε στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα  την «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων κ.ά.»

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, είπε χαρακτηριστικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: «Οι πολίτες να προσέλθουν μαζικά προκειμένου να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο». Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρηματολογώντας, για τη σημασία που έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 στο τοπικό και κοινωνικό zeitgeist, με τον εξής τρόπο: συνολικά στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ υπάρχουν πάνω από 1 εκατ. αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των τοπικών κοινωνιών, αλλά και στην χάραξη της ευρύτερης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η τοποθέτηση της υπουργού Νίκης Κεραμέως για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 έγινε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων κ.ά.», το οποίο όπως είπε συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικότητας, εξορθολογισμού και λογοδοσίας των ΟΤΑ.

Νίκη Κεραμέως για αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι αιρετοί θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τα καθήκοντά τους

«Στόχος μας είναι η αναβάθμιση των Δήμων και των Περιφερειών. Δημιουργείται κλίμα ασφάλειας δικαίου για τους αιρετούς που θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις αλλαγές στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους» σημείωσε μεταξύ άλλων για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι οι προωθούμενες διατάξεις «εισάγουν διαδικασίες τύπου κοινοβουλευτικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα των ΟΤΑ. Οι δημοτικοί-περιφερειακοί σύμβουλοι θα θέτουν ερωτήματα και οι αρχές θα υποχρεούνται να απαντήσουν. Παράλληλα, εξορθολογίζνται οι διαδικασίες μέσω της κατάργησης των ΝΠΔΔ και των κοινωφελών επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε καλύτερη οργάνωση, διάθεση προσωπικού και διαχείριση των οικονομικών». Η Νίκη Κεραμέως τόνισε δε πως το προσωπικό των καταργούμενων φορέων θα μεταφερθεί αυτομάτως στους Δήμους ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας.

Τέλος, η υπουργός Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων, όπου οι δημότες θα μπορούν μεταξύ άλλων να ελέγχουν το ύψος των δημοτικών τελών που πληρώνουν και να τα συγκρίνουν με τις αντίστοιχες χρεώσεις άλλων παρόμοιων σε μέγεθος Δήμων της χώρας.

«Ανοιχτά δεδομένα για την αποτύπωση της πλήρους εικόνας των μετρήσιμων μεγεθών. Δείκτες μέτρησης και αξιολόγησης της απόδοσης» σημείωσε η ίδια.