Η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά 19 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με βάση τη δημοσκόπηση που έκανε η PRORATA για το Attica TV, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου με δείγμα 800 ανθρώπων. Η διαφορά παραπέμπει στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει 34,5 μονάδες και εκείνο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 15,5. Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ, με 11,5%, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ, με ποσοστό της τάξης του 9,5%. Το τελευταίο ποσοστό συνεπάγεται άνοδο για το Κομμουνιστικό Κόμμα


 
Μεγάλο φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής, από τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, χρίζει η δημοσκόπηση της PRORATA για το Attica TV τον Νίκο Χαρδαλιά. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης έχει μια απόσταση 27,5 μονάδων από το δεύτερο Γιάννη Σγουρό (40 έναντι 13,5) επί των εγκύρων, ενώ ο τρίτος Γιώργος Ιωακειμίδης αρκείται επί του παρόντος στο 12%. 



Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου σε δείγμα του 20% των 800 ανθρώπων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έρευνα, οι αναποφάσιστοι για την ψήφο στην Περιφέρεια προτιμούν ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 23% και Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 21%. 



Διαφορά της τάξης των 23,5 μονάδων, 38 έναντι 14,5, έχει και ο Κώστας Μπακογιάννης από τον Κώστα Ζαχαριάδη για το δήμο Αθηναίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ενώ ο τρίτος Χάρης Δούκας έχει 9%. Σε ό,τι αφορά τους αναποφάσιστους για το δήμο Αθηναίων και την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές, σε δείγμα του 15% των 800 ανθρώπων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην έρευνα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ πήραν από 12% και η Νέα Δημοκρατία 11%





Δημοσκόπηση PRORATA: Ψηλά σε προτιμήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κάνει γκελ ο Στέφανος Κασσελάκης


Τη μικρότερη απόκλιση σε θετικές και αρνητικές γνώμες έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλαδή 37% έναντι 43%, με ένα 20% να μην έχει ούτε θετική ούτε αρνητική. Δεύτερος σε αυτό το κομμάτι είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κάνει θετικό γκελ στο 28% των ερωτηθέντων και αρνητικό στο 37%, με το 33% να είναι ουδέτερο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει έρεισμα ανάμεσα στους ερωτηθέντες, αφού το 17% έχει θετική γνώμη, ενώ το 46% αρνητική για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 



Η κατάσταση για τον Κασσελάκη δεν διορθώνεται ούτε ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Ενώ ο Κουτσούμπας έχει 37% θετικές και 26% αρνητικές γνώμες, ο νεόκοπος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 21% και το 31% αντιστοίχως. Τρίτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 18-45, τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με 17-53. 



Σε ό,τι αφορά το κέντρο, προπορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με 36% θετικών και 37% αρνητικών γνωμών. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι δεύτερος, με 27 έναντι 36, ενώ ο κατ' εξοχήν εκφραστής του, δηλαδή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κινείται χαμηλά, στο 21-31. 



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται κατά πολύ σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους κεντροδεξιά και δεξιά. Το 65-18 είναι εκκωφαντικό στοιχείο, την ώρα που ο δεύτερος Κυριάκος Βελόπουλος, της Ελληνικής Λύσης, αρκείται σε ένα 28% θετικών γνωμών και 51% αρνητικών. Μέχρι και σε αυτήν την κατηγορία, πάντως, τρίτος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 21-46. 



Έπειτα, παρατίθενται τα ποσοστά δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών των τριών πρώτων κομμάτων, δηλαδή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, και πώς διανέμονται ανάμεσα στους ερωτηθέντες στην έρευνα.