O Demis Hassabis, συνομίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα και τα ωφέλη της. 

Ο γκουρού της Τεχνητής Νοημοσύνηςυποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πολλούς τομείς και να αναδείξει τα πλεονεκτήματά της στην Οικονομία, την Παιδεία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Το who is who του Demis Hassabis

O Demis Hassabis γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1976 από πατέρα με ελληνοκυπριακές ρίζες και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Πολλά διεθνή ΜΜΕ και όχι μόνο τον έχουν αναγνωρίσει ως έναν χαρισματικό και μοναδικό tech guru, με τον Guardian να τον χαρακτηρίζει ως «τον σούπερ-ήρωα της AI» και το περιοδικό TIME να τον συμπεριλαμβάνει στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Demis Hassabis κατάφερε, ως ο διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, να σημειώσει σημαντικά επιτεύγματα στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, μαζί και με άλλες ομάδες επιστημόνων πληροφορικής, όπως το να λύσει το πρόβλημα της αναδίπλωσης των πρωτεϊνών όπως και να κερδίσει επαγγελματίες στο επιτραπέζιο παιχνίδι Go.

Το «άστρο» του, όμως, φαινόταν από όταν ήταν 4 ετών, όταν ξεκίνησε να παίζει σκάκι βλέποντας τον πατέρα του να παίζει με τον θείο του. Μέχρι να γίνει 13 ετών, έφτασε να είναι ο δεύτερος κορυφαίος παίκτης παγκοσμίως στην ηλικιακή του κατηγορία.



Επενδύοντας τα χρηματικά έπαθλα από τις νίκες του στο σκάκι, αγόρασε τον υπολογιστή ΖΧ Spectrum, μέσω του οποίου και με τη βοήθεια βιβλίων, κατάφερε από μόνος του στα 8 του να μάθει προγραμματισμό και να γράφει τα δικά του βιντεοπαιχνίδια.

Αποφοίτησε από το σχολείο από τα 16 του και όχι από τα 18 του και έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ενώ παράλληλα ξεκίνησε να δουλεύει στην Bullfrog, μέσω της οποίας συμμετείχε στην ομάδα δημιουργίας του παιχνιδιού Theme Park, το οποίο πούλησε 15 εκατ. αντίτυπα και έδινε στους παίκτες τη δυνατότητα να «βλέπουν» μια εκτεταμένη επιχείρηση εμπορικών δραστηριοτήτων από τα μάτια του… Θεού.

Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ πήρε πτυχίο στις επιστήμες πληροφορικής και έκανε διδακτορικό στη νευροεπιστήμη στο University College London (UCL). Ο ίδιος είχε δηλώσε στο Observer ότι «βαριέμαι εύκολα και ο κόσμος είναι τόσο ενδιαφέρων, επομένως υπάρχουν πολλά cool πράγματα να κάνω».

Τότε ήταν που δημιούργησε τη DeepMind και μετά την επιτυχία της, απέκτησε μεγαλύτερη δύναμη στη Google, καθώς συγχωνεύτηκε με το Google Brain, το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του κολοσσού, το τιμόνι του οποίου ανέλαβε ο Demis Hassabis.

Αν και δεν μιλάει ελληνικά, είχε πει ότι «κατανοώ λίγα ελληνικά, επειδή ο παππούς μου ζούσε με την οικογένειά μας για αρκετό καιρό και επικοινωνούσε στα ελληνικά με τον πατέρα μου» σε παλαιότερες συνεντεύξεις του σε κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκφράζει την περηφάνια του για τις ελληνικές του ρίζες.



Όπως έχει αναφέρει, «φέρω μέσα μου τον ελληνικό τρόπο σκέψης και θεωρώ τη συνεισφορά της Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό, από τους αρχαίους χρόνους, ως ένα βαθύτατο κομμάτι της προσωπικότητάς μου».

Είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία ωστόσο θα πρέπει να γίνει προσεκτικά, όπως υποστηρίζει ο ίδιος.