Νομοθετική ρύθμιση με την οποία αλλάζει το σύνολο διοίκησης της ψυχικής υγείας, προανήγγειλε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Ο κ. Βαρτζόπουλος ανάφερε πως η ρύθμιση θα παρουσιαστεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή.

Άφησε να εννοηθεί ότι αλλάζει ο τρόπος εκλογής των διοικήσεων των νοσοκομείων.

Σε ότι αφορά τον πρόεδρο του ΕΟΦ απάντησε πως έληξε η θητεία του.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος: Αναλυτικά οι δηλώσεις του

 Σχεδιάζουμε μια μείζονα νομοθετική μεταρρύθμιση την οποία θα την παρουσιάσω στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο και θα έρθει στη Βουλή μέχρι τα Χριστούγεννα όπου αλλάζει συνολικά ο τρόπος με τον οποίο διοικείται υπηρεσιακά και επιστημονικά το σύνολο των υπηρεσιών της ψυχικής υγείας.

Το νοσοκομείο ελέγχεται από την αρμόδια διοικητική περιφέρεια, η αρμόδια διοικητική περιφέρεια ελέγχεται από τους γενικούς γραμματείας και από το υπουργείο. Άρα υπάρχει η δυνατότητα της διοίκησης να ελέγχει τα πράγματα και να παρεμβαίνει εκεί που πρέπει να παρεμβαίνει.

ΔΗΜ: Το κάνει;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων το κάνει και επειδή διερεύνησα συγκεκριμένα πριν εισηγηθώ στον υπουργό για τα χθεσινά γεγονότα σας λεω ότι ήταν εις γνώσιν η κατάσταση αυτή στη διοικητική περιφέρεια η οποία είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και είχε δώσει όλες τις απαραίτητες οδηγίες. Αυτό που κάναμε χθες είχε μια συγκεκριμένη κατάληξη και φυσικά δεν είναι οι μόνες ενέργειες τις οποίες έχουμε προβεί σε εσωτερικό επίπεδο.

ΔΗΜ.: Άρα έρχονται και άλλες απομακρύνσεις διοικήσεων αυτό λέτε;

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει πλέον ένας καινούργιος τρόπος εκλογής των διοικήσεων, έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο, θα εξειδικευτεί ερχόμενος στη Βουλή οσονούπω και μέχρι τέλος της χρονιάς θα υπάρχει μια άλλη διαδικασία. Μέχρι τέλος της χρονιάς θα υπάρξει πλήρης αλλαγή. Όταν ξεκινήσαμε το πρώτο πράγμα που είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης σε όλους τους διοικητές των νοσοκομείων ήταν ότι «το πρώτο μέλημά σας είναι να βλέπετε το νοσοκομείο σαν το σπίτι σας» άρα αντιλαμβάνεστε ότι οι εντολές υπάρχουν εκείνο το οποίο κοιτάζουμε είναι η έγκαιρη ενημέρωση και κυρίως η έγκαιρη αντιδραστική παρέμβαση.

Για το Αγία Όλγα: Τα νοσοκομεία δεν μένουν ποτέ άνευ διοικήσεως, υπάρχει συγκεκριμενη νομοθεσία η οποία προβλέπει ότι αναλαμβάνει αμέσως τη διοίκηση ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, σε πρώτη φάση, από εκεί και πέρα είναι θέμα του υπουργού πότε θα ορίσει την επομένη διοίκηση. Ήδη μηχανικοί βρίσκονται εκεί έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη μελέτη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης.

Για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είχε την εξής έννοια να βάλουμε ψυχιατρικές κλινικές μέσα στα γενικά νοσοκομεία από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει να σας πω ότι η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι η ψυχιατρική δομή θα πρέπει να έχει μια διαλειτουργικότητα και μια διασυνδετικότητα την οποία δεν την έχει και ως εκ τούτου αυτή θα είναι η μεγάλη καινοτομία που κάνουμε τώρα και θα νομοθετήσουμε εντός των επομένων δύο μηνών είναι να τεθούν αυτές οι δομές υπό ενιαία υπηρεσιακή ηγεσία έτσι ώστε όχι απλώς λειτουργικά αλλά και νομικά να βρίσκονται υπό την άμεσο έλεγχο της διοίκησης.

Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων και την παραίτηση του διοικητική του ΕΟΦ: Οι ελλείψεις είναι δύο ειδών, είναι οι εισαγόμενες και οι εγχώριες. Το γεγονός ότι έληξε η θητεία του προέδρου του ΕΟΦ δεν σημαίνει ότι είναι διαλυμένο το σύστημα ελέγχου των φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Ο ΕΟΦ κάνει τη δουλειά του.

ΔΗΜ: Αυτή τη στιγμή ξέρει το υπουργείο αν οι φαρμακοβιομηχανίες τηρούν τα υποχρεωτικά αποθέματα φαρμάκων ή αν έχουν μειώσει την παραγωγή των γενοσήμων;

Προφανώς το υπουργείο Υγείας έχει ενημέρωση για την κατάσταση η οποία ενημέρωση είναι τρέχουσα και πρέπει να σας πω ότι δεν εχει κανένα λόγο ιδίως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να μειώσει την παραγωγή των γενοσήμων κάθε άλλο διότι από αυτό ζει.