Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στον Alpha και στους «Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη παραχώρησε σήμερα ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε αρκετά ενδιαφέροντα, μεταξύ των οποίων ότι το 2009 ψήφισε ΠΑΣΟΚ και Γιώργο Παπανδρέου, ενώ απάντησε σε όσους του ασκούν κριτική, λέγοντας ότι «σε όσους νομίζουν ότι έχουν βρει ένα Αμερικανάκι για μένα σύντομα θα καταλάβουν ότι έχουν βρει έναν Κρητίκαρο». Ενδιαφέρον είχε και η αποκάλυψή του ότι συνεχίζει την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αμερική, για το οποίο -όπως είπε- δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.





Ξεκινώντας τη συνέντευξη, μίλησε για τη γνωριμία του με τον επιχειρηματία Ανδρέα Δρακόπουλο και τις υποτροφίες στις σπουδές του, λέγοντας ότι «ο Ανδρέας Δρακόπουλος είχε ένα πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, που αποφοίτησε και ο ίδιος» και εξήγησε πως «η προσωπική σχέση έγινε μετά. Γνώρισα έναν πάρα πολύ προσιτό άνθρωπο».



Για το ποιοι τον σύστησαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε: «Ο Τομέας Διαφάνειας, ο Μανώλης Καπνισάκης και ο Παύλος Πολάκης», για να συμπληρώσει πως «με τον Μανώλη Καπνισάκη που στήριξε την οικογένειά μου για 20 χρόνια». Κατόπιν ο κ. Καπνισάκης τον γνώρισε στον κ. Πολάκη και «μετά ο Τομέας Διαφάνειας στο Προεδρείο», όπως είπε.



Ειδικότερα, για τον Παύλο Πολάκη είπε ότι «αυτό που με συνδέει με τον Παύλο είναι ένα αίσθημα δικαιοσύνης. Ο Παύλος είναι δυναμικός και προσπαθεί για τον κόσμο που δεν έχει φωνή. Μακάρι να ήταν και άλλοι βουλευτές τόσο γειωμένοι στην κοινωνία».



Ως προς το ύψος της καμπάνιας του,  αποκάλυψε ότι «πρέπει να στοίχισε 50.000 μάξιμουμ» και πρόσθεσε: «Στην Μακρόνησο που πήγα, ο ναύαρχος μας πήγε», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε μια πολύ «μικρή ομάδα» εθελοντών του που δούλεψαν αφιλοκερδώς, όπως ο Μανώλης Καπνισάκης, η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τζάκρη.



Για την οικονομική του κατάσταση, σχολίασε: «Νομίζω ότι είμαι πολύ ευκατάστατος. Έχω μια ευχέρεια που θεωρητικά δεν χρειάζεται να ξαναδουλέψω στη ζωή μου», εξήγησε. Ο ίδιος σημείωσε πως «δεν είχα καν στο μυαλό μου ότι θα έμενα στην Ελλάδα», σε σημείο που «είχα πει στον πρόεδρο ότι θα είχα ασυμβίβαστο και θα μπορούσα να συμμετάσχω στην κυβέρνηση ως σύμβουλος» σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκρυψε ότι έχει μέχρι και σήμερα επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, καθώς «αυτό το οποίο έχω χτίσει είναι στον αυτόματο πιλότο».



Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε και για μία σειρά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία. Για την ανώτατη εκπαίδευση η θέση του είναι να «έχει μια πιο ανεξάρτητη διοίκηση και αυτονομία», αλλά και «οι δωρεές να πάνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο και όχι στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». «Εάν ήξερε ότι 5% του ΑΕΠ θα μπορούσε να πήγαινε για τη δημόσια παιδεία, θα μπορούσα να το σκεφτώ», ανέφερε και πρόσθεσε πως «φοβάμαι την παιδεία δύο ταχυτήτων», καθώς «η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της κρατικοποίησης της ΔΕΗ, λέγοντας πως «δεν είμαστε πλέον στην εποχή του φαξ που δεν ξέρουμε τι γίνεται». «Έχουμε πληροφόρηση σε ζωντανό χρόνο αυτή τη στιγμή. Έχουμε πολλές δικλίδες ασφαλείας για να ελέγξουμε», τόνισε για τον έλεγχο των δημόσιων πόρων.



Για τον φράχτη στον Έβρο είπε πως «με ενόχλησε πάρα πολύ η εργαλειοποίηση από τον πρωθυπουργό έναν μήνα μετά τα Τέμπη», αποκαλύπτοντας πως «ήταν αυτή η επίσκεψη του πρωθυπουργού στον φράχτη που με έκανε να μπω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τι είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ

Για τους χαρακτηρισμούς περί «Μπέπε Γκρίλο» και «ύφους Τραμπ» απάντησε: «Κατ' αρχάς, είμαι ο Στέφανος της Ελλάδας. Δεύτερον, μία από τις συμβουλές που μου έδωσε ο πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας είναι πως από τον καθένα έχεις να λάβεις κάτι καλό».

«Ο πρόεδρος με βοήθησε στο να μπορώ να ξέρω από πού να αρχίσω. Μου έδωσε τον χάρτη», εξήγησε, δηλαδή πως «το γραφείο σου πρέπει να έχει μια στελέχωση με αυτές τις δεξιότητες. Και αυτό με βοήθησε μετά γιατί πάμε κουτί, κουτί, κουτί και μπόρεσα να το εκτελέσω».

«Είμαι ένα παιδί το οποίο ξενιτεύτηκε ως έφηβος. Εδώ πέρα έχει τις ρίζες του. Στη γιαγιά μου, η οποία κείται στην Κρήτη, στον Όσιο Δαυίδ στην Εύβοια, όπου βαφτίστηκα», σχολίασε, για να προσθέσει πως «είμαι Έλληνας και είμαι απόδημος», δηλώνοντας παράλληλα θρησκευόμενος.

Για τον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.

Ως προς το εγκωμιαστικό κείμενο που είχε υπογράψει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως «είχα γράψει ένα κείμενο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σύγκριση με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη», σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε τότε και άλλα έπραξε στη συνέχεια, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό του ως «επικίνδυνος». Επιπλέον, ο κ. Κασσελάκης δεν απέκρυψε πως θεωρούσε επικίνδυνο τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.



Όσο για μία ιστορική προσωπικότητα που θαυμάζει, είπε: «Για να σου πω την αλήθεια, θα έλεγα τον Βελουχιώτη», σχολιάζοντας πως «πρέπει να μας εμπνέουν αυτές οι φυσιογνωμίες».


Για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό

Για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, όπως είπε, για χρόνια προσευχόταν για τους δικούς του να μην είναι γκέι, κάνοντας λόγο για τις χειροπέδες μιας κοινωνίας με προκαταλήψεις. «Πρέπει ως κοινωνία να παρέχουμε την πλήρη ισότητα, ανοιχτή καρδιά, ανοιχτή αγκαλιά για όλο τον κόσμο», σημείωσε και αποκάλυψε πως αντιλήφθηκε τον σεξουαλικό του προσανατολισμό το 2012 στα 24 χρόνια του. «Το 2012 που ήμουν 24 ήμουν σε σχέση, μάλιστα, με μία γυναίκα στη Νέα Υόρκη και είχα μεγάλο άγχος για το πώς δεν θα απογοητεύσω εκείνη, τους γονείς μου», εξομολογήθηκε, λέγοντας πως το αποκάλυψε στη μητέρα του πριν από 4 χρόνια, σε ηλικία 31 ετών.



Όταν μιλήσαμε για το νέο ταίρι, της είπα «πειράζει να είναι άνδρας;» και μου είπε «τι είπες;», περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας για τη μητέρα του πως «νόμιζε ότι περνούσα μια φάση επειδή είχα πίεση για τη δουλειά, με φίλησε και είδε ότι έκλαιγα πάρα πολύ, έκλαιγα όλο το βράδυ». «Ήταν η γνωριμία με τον Τάιλερ που με έκανε να εκδηλωθώ», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας το δικό του παράδειγμα ως ένα ξυπνητήρι για τους γονείς για να συζητούν με τα παιδιά και αυτό το σενάριο.