Η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε στο ΣΚΑΪ η Αριστοτελία Πελώνη. Η πρόταση της Ελλάδας έχει ήδη κατατεθεί στους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου και θα γίνει προσπάθεια να τεθεί και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι η πρόταση αφορά τόσο στην ενίσχυση των πόρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή όσο και στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η κ. Πελώνη τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή και ότι η ενίσχυση της προσαρμογής είναι απαραίτητη για την προστασία της χώρας και των πολιτών της.

«Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει μία πρόταση στους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου, και γίνεται ήδη και μία προσπάθεια να γίνει μία σχετική κίνηση και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» τόνισε η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού.

Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι η εν λόγω πρόταση αφορά στην ανάγκη ενίσχυσης των πόρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (Ταμείο Αλληλεγγύης), αλλά και την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ζητήματα, που όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να μπουν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.