Χαμηλή, σε σχέση με τους άνδρες, είναι, ακόμα και σήμερα, η εκπροσώπηση των γυναικών στα ψηφοδέλτια των αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με τη Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, η κα Δημαδάμα εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, τον δημαρχιακό θώκο των 332 δήμων, ως επικεφαλής παράταξης, διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, δηλαδή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 13,5% του συνόλου».

«Ο πολύπλοκος ρόλος της γυναίκας και οι πολλές ευθύνες που επωμίζεται, οι οποίες δεν της επιτρέπουν να ισορροπήσει μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής και προσωπικής ζωής, ευθύνεται που οι γυναίκες δεν είναι επικεφαλής στα ψηφοδέλτια», τόνισε η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ηγετικοί ρόλοι παραμένουν με χαρακτηριστικά που ταυτίζονται με τους άνδρες, ενώ πρέπει επιτέλους να καταρριφθούν τα στερεότυπα», σημείωσε η κα Δημαδάμα, προσθέτοντας, ωστόσο ότι «αυτό που προέχει, είναι η επιλογή άξιων προσώπων που θα δουλέψουν για τον τόπο, ανεξάρτητα από το αν είναι άντρες ή γυναίκες».