Ο πρώτος  γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 δικαίωσε και σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση την Νέα Δημοκρατία. Ο χάρτης των Περιφερειών βάφτηκε γαλάζιος καθώς στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 με 7 υποψηφίους που υποστήριξε η ΝΔ να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή, παίρνει το προβάδισμα και την νίκη. Παράλληλα στις μάχες που θα δοθούν στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών 2023  οι γαλάζιοι υποψήφιοι προηγούνται.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη Κυριακή εκλέγονται ο Νίκος Χαρδαλιάς (Αττική), ο Απόστολος Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), ο Νεκτάριος Φαρμάκης (Δυτική Ελλάδα), ο Φάνης Σπανός (Στερεά Ελλάδα), ο Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), ο Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ηπείρου) και ο Σταύρος Αρναουτάκης (Κρήτη), τον οποίο στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023:Στο όριο ο Πτωχός στην Πελοπόννησο και ο Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

Σε δύο περιφέρειες οι γαλάζιοι υποψήφιοι δεν εξασφάλισαν τη νίκη οριακά. Στην Πελοπόννησο η επιλογή της ΝΔ, ο Δημήτρης Πτωχός, έφτασε πολύ κοντά στην εκλογή του από τον πρώτο γύρο, καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 42,57%, έναντι 32,09% του πρώην γαλάζιου Πέτρου Τατούλη.

Στο όριο βρίσκεται και ο Χρήστος Μέτιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ο οποίος συγκεντρώνει το 41,67%, με τον Χριστόδουλο Τοψίση να είναι στο 35,01%.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Οι μάχες με τους γαλάζιους αντάρτες στον β' γύρο

Στον β' γύρο οι υποψήφιοι της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία και στα Ιόνια νησιά, Γιώργος Κασαπίδης και Ρόδη Κράτσα, αντίστοιχα, θα δώσουν τη μάχη με τους γαλάζιους αντάρτες, Γιώργο Αμανατίδη και Ιωάννη Τρεπεκλή.

Με την ενσωμάτωση στο 37,66% στη Δυτική Μακεδονία, ο γαλάζιος αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης προηγείται οριακά του Γιώργου Κασαπίδη.

Στα Ιόνια νησιά προηγείται ο γαλάζιος αντάρτης Ιωάννης Τρεπεκλής έναντι της Ρόδης Κράτσα.

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Με ισχυρό προβάδισμα στον β' γύρο Αγοραστός και Στεφανής

Με ισχυρό προβάδισμα πηγαίνουν στον β' γύρο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής και στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός.

Στο βόρειο Αιγαίο, ο Αλκιβιάδης Στεφανής συγκεντρώνει ποσοστό 40,45% και στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Κωνσταντίνος Μουτζούρης με 33,59%.

Στη Θεσσαλία, ο Κώστας Αγοραστός βρέθηκε πολύ κοντά στην επανεκλογή του με ποσοστό 41,53%. Στον β’ γύρο θα κοντραριστεί με τον Δημήτρη Κουρέτα.