Στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Αθλητισμού, ο Γιάννης Βρούτσης απαντά στο τι ακριβώς συνέβη στο Ολυμπιακό Στάδιο και τι μέλλει γενέσθαι με το φαινόμενο της αθλητικής βίας.

Το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας στο γήπεδο ποδοσφαίρου και στίβου του ΟΑΚΑ και στο Ποδηλατοδρόμιο προκάλεσε σοκ στον αθλητικό κόσμο - και όχι μόνο. Ειδικά σε σχέση με το στέγαστρο Καλατράβα, είχε πράγματι προβλήματα εξαρχής; Και γιατί πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες μέχρι να διαπιστωθούν τα προβλήματα αυτά;

Κατ’ αρχάς, θέλω να πω ότι σοκ προκάλεσε και σε εμένα όταν διάβασα τα ευρήματα που αφορούσαν την έλλειψη επάρκειας στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα. Ηταν μια δύσκολη και καθόλου ευχάριστη απόφαση το να αναστείλουμε προσωρινά τη λειτουργία των δύο αυτών αθλητικών χώρων, δηλαδή του κεντρικού σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου. Ηταν αναγκαία, όμως, διότι πάνω από όλα θέτουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των αθλητών, των αθλουμένων, των προπονητών και του κόσμου. Ηταν πολιτική απόφαση να γίνει η αναστολή και ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να γίνει.

Το ζήτημα υπήρχε από το 2004 ή προέκυψε στη συνέχεια; Και γιατί δεν έκανε κανείς κάτι για να το φτιάξει;

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν παθογένειες, διαχρονικά, στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στη συντήρηση των κατασκευών Καλατράβα. Είναι κάτι γνωστό, δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην αναζήτηση που έκανα για το παρελθόν διαπιστώθηκε ότι πράγματι δεν είχε γίνει αυτό που έπρεπε τόσα χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά, όταν το 2014 εξασφαλίστηκαν 8 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η συγκεκριμένη μελέτη, κάτι το οποίο, λόγω αλλαγής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, σταμάτησε αδικαιολόγητα και αναίτια. Στα πέντε χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε η παραμικρή ενέργεια για το συγκεκριμένο ζήτημα. Η μόνη κυβέρνηση που κάνει πράξεις από το 2019 και αναβαθμίζει το ΟΑΚΑ είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με συγκεκριμένο, υλοποιήσιμο σχέδιο και με συγκεκριμένους, εξασφαλισμένους πόρους 57 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Υπάρχουν ευθύνες κατά τη γνώμη σας για το ότι φτάσαμε έως εδώ και σε ποιους πρέπει να αποδοθούν;

Το αν υπάρχουν ευθύνες είναι ένα ζήτημα που θα το αξιολογήσει ο εισαγγελέας, ο οποίος ήδη ερευνά την υπόθεση. Εμένα η ευθύνη μου ως υπουργού είναι μία: να πάρω τη σωστή απόφαση, κάτι που έγινε όταν πήρα τη μελέτη στα χέρια μου.

Πριν πάμε στα 57 εκατομμύρια που είπατε, θέλω να ρωτήσω το εξής: Γιατί ζητάτε επιβεβαίωση της μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ και δεν προχωράτε κατευθείαν στις ενέργειες που απαιτούνται για τη συντήρηση και επισκευή του στεγάστρου και των υπόλοιπων «προβληματικών» υποδομών;

Γιατί, πολύ απλά, η συγκεκριμένη μελέτη δεν οδηγεί σε συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα, αλλά περιγράφει αποκλειστικά διαμέσου των ευρημάτων των μηχανολόγων και των μηχανικών που έκαναν την αξιολόγηση τα προβλήματα που υπάρχουν. Επαναλαμβάνω ότι η αναστολή λειτουργίας του ΟΑΚΑ είναι πολιτική απόφαση. Το δεύτερο βήμα, το επόμενο, είναι να αξιολογηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο η όλη μελέτη η οποία μου παραδόθηκε. Περιμένουμε δηλαδή τα αποτελέσματα και από το ΤΕΕ και στη βάση αυτών θα προχωρήσουμε πλέον στις οριστικές αποφάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο υπάρχει;

Οσον αφορά το Ποδηλατοδρόμιο, ήδη το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει μελέτη εφαρμογής, για να μη χάσουμε ούτε ένα λεπτό. Οπότε στην ολοκλήρωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου αυτές οι δύο μελέτες θα συναντηθούν, έτσι ώστε μέσα στο 2024 να αποκατασταθεί και να επαναλειτουργήσει. Η θέση του σταδίου είναι πολύ πιο σύνθετη και διαφορετική, και λόγω του μεγέθους αλλά και των χαρακτηριστικών που έχουν τα στέγαστρα Καλατράβα. Εκεί θα τρέξουμε με βάση τη μελέτη του ΤΕΕ και μετά το ΤΑΙΠΕΔ θα έρθει να πει τι πρέπει να κάνουμε με τη μελέτη εφαρμογής.

Τώρα, η ολιστική αναβάθµιση του ΟΑΚΑ µε 57 εκατ. ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης τι περιλαµβάνει και τι χρονοδιάγραµµα υλοποίησης έχει;

Η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ, συνολικού προϋπολογισµού 57 εκατ. ευρώ, περιλαµβάνει τα εξής υποέργα, που υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους το 2025:
1. Εκτεταµένη επιθεώρηση των µεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών στεγάστρων των εγκαταστάσεων - πρόκειται για τη µελέτη που παραλάβαµε προ µερικών ηµερών.
2. Συντήρηση, επισκευή και αντικατάσταση τµηµάτων των µεταλλικών κατασκευών και των πολυκαρβονικών στεγάστρων των εγκαταστάσεων.
3. Προµελέτη για τις εργασίες στοχευµένων δοµικών αποκαταστάσεων στις σχετικές κτιριακές εγκαταστάσεις και για τις εργασίες αποκατάστασης και αναβάθµισης του περιβάλλοντος χώρου, που ήδη υπογράφηκε σύµβαση µε ανάδοχο.
4. Οριστική µελέτη, µελέτη εφαρµογής και εκτέλεση εργασιών στοχευµένων δοµικών αποκαταστάσεων στις σχετικές κτιριακές εγκαταστάσεις και εργασιών αποκατάστασης και αναβάθµισης του περιβάλλοντος χώρου.
5. Κατάρτιση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και εκπόνηση µελέτης βιωσιµότητας του ΟΑΚΑ, που βρίσκεται στον έλεγχο δικαιολογητικών κατακύρωσης.
6. Ενεργειακή βελτίωση ηλεκτροµηχανολογικών εγκαταστάσεων ΟΑΚΑ, που είναι σε εκτέλεση από ανάδοχο.



Θέλω να πάµε σε ένα άλλο ζήτηµα, το οποίο αφορά πολύ κόσµο: το πρόγραµµα «Αθλητισµός για Ολους». Να µας πείτε πώς θα τρέξει και ποιους θα αφορά.

Το Πρόγραµµα «Αθλητισµός για Ολους» (ΠΑγΟ) είναι µια πολύ σηµαντική παρέµβαση υπέρ του αθλητισµού και πιστεύω ότι είναι και ο πυρήνας των στόχων που πρέπει να θέτουµε: όλοι οι Ελληνες να αθλούνται, όλος ο κόσµος να αθλείται. Τα ΠΑγΟ, λοιπόν, δηµιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις έτσι ώστε διαµέσου των δήµων, που παίρνουν αυτή την πρωτοβουλία χρόνια τώρα, να µπορεί ο κόσµος απρόσκοπτα να συµµετέχει σε αυτά στον δήµο όπου κατοικεί. Ηµασταν στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουµε ότι επανεκκινεί το πρόγραµµα «Αθλητισµός για Ολους». Υπέγραψα τις υπουργικές αποφάσεις έγκρισης των προτάσεων υλοποίησης προγραµµάτων και εκδηλώσεων άθλησης για όλους που υπέβαλαν 84 δήµοι και φορείς από όλη την Ελλάδα. Η έγκριση των προτάσεων αντιστοιχεί σε 7.001 τµήµατα προγραµµάτων για τη φετινή σεζόν!

Τέτοιες ηµέρες, πριν από τρία χρόνια, είχε παρουσιαστεί η ολιστική µελέτη για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρόσφατα έγινε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου µε τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της UEFA, Αλ. Τσέφεριν, και τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των τεσσάρων µεγάλων ΠΑΕ. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί;

Οσον αφορά στη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον κ. Τσέφεριν για το θέµα της βίας, έχουµε τοποθετηθεί και έχουµε πει (έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός) ότι η βία δεν είναι ένα απλό φαινόµενο, αθλητικό. Ξεπερνάει τα όρια του αθλητισµού, είναι ένα κοινωνικό φαινόµενο. Γι’ αυτόν τον λόγο θα προσπαθήσουµε να παρέµβουµε στις λέσχες και να διαµορφώσουµε ένα νέο περιβάλλον στη σχέση µεταξύ ΠΑΕ και λεσχών, µε µια επικείµενη νοµοθετική πρωτοβουλία που ετοιµάζουµε. Στόχος είναι να συνδέσουµε άρρηκτα τις λέσχες µε τις ΠΑΕ, έτσι ώστε να υπάρχουν οι αντικειµενικές ευθύνες εάν υπάρχει παραβατικότητα από την πλευρά των λεσχών. Η νοµοθετική πρωτοβουλία ενσωµατώνει ένα πλαίσιο µέσα από το οποίο οι λέσχες θα αποκτήσουν πιο αυστηρούς κανόνες λειτουργίας στη νοµική τους οντότητα και θα προσπαθήσουµε πλέον να είµαστε και σε θεσµική επαφή και µε τους εκπροσώπους των λεσχών.

Εχετε κάποια άλλη πρωτοβουλία στην ατζέντα σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά για τη διαιτησία;

Είναι διατυπωµένο στον νόµο ότι µπορεί να γίνει επαγγελµατική διαιτησία. Περιµένω τις προτάσεις για το συγκεκριµένο ζήτηµα από τη Super League.

Πριν από λίγο επιστρέψατε στο υπουργείο από την επιµνηµόσυνη δέηση στον Αγιο Ιωάννη Βούλας για τον σπουδαίο Γιάννη Ιωαννίδη…

Ηταν µια εµβληµατική προσωπικότητα. Η απώλειά του είναι τεράστια, προκαλεί οδύνη και µεγάλη στεναχώρια σε όλους µας. Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν ένα πρόσωπο το οποίο µε τον χαρακτήρα του έδειχνε ότι, αν θέτεις έναν στόχο, µπορείς να τον κατακτάς. Ενας πεισµατάρης, ένας γενναίος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που έφερε το µπάσκετ πάρα πολύ ψηλά. Με την ιδιότητά του και ως αθλητή και ως πολιτικού, αλλά και ως προκατόχου εδώ στο υπουργείο Αθλητισµού, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωµά του.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 7/10/2023