Χθες, Κυριακή (8/10) οι Έλληνες ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.

Μάλιστα, σύμφωνα με το τοπικό ενημερωτικό μέσο cyclades24.gr και τον Μάριο Βουτσινό, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον στις χθεσινές δημοτικές εκλογές στους Δήμους του νομού Κυκλάδων, με τα αποτελέσματα σε κάποια νησιά να είναι εντυπωσιακά και να προκαλούν έκπληξη, ενώ σε κάποια άλλα, να θεωρούνται αναμενόμενα.

Συνολικά, από τους 19 Δήμους στις Κυκλάδες, οι 7 αλλάζουν χέρια καθώς εξελέγησαν νέοι δήμαρχοι, ενώ στους 12 οι δημότες επέλεξαν τα ίδια πρόσωπα, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους προς τους νυν δημάρχους.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο, ότι σε κανένα Δήμο των Κυκλάδων δεν θα υπάρξει επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση, καλώς όλοι οι δήμαρχοι εξελέγησαν από την πρώτη Κυριακή.

Η Σύρος επέλεξε Αθανασίου και η Νάξος συνεχίζει με Λιανό

Στην Σύρο, ούτως ή άλλως ο δήμαρχος θα ήταν καινούργιος. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Αλέξης Αθανασίου με ποσοστό κοντά στο 50%, ο οποίος επικράτησε του Άρη Ρώτα. Ο επικεφαλής της νυν μείζονος μειοψηφίας του Δήμου, θα αναλάβει τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας του νομού από την 1η Ιανουαρίου.

Στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Λιανός επανεξελέγη για δεύτερη συνεχόμενη φορά, επικρατώντας του ίδιου αντιπάλου, του Λεονάρδου Χατζηανδρέου, με ποσοστό που ξεπέρασε το 50%.

Επιστροφές από τα παλιά σε τέσσερις Δήμους

Σε τέσσερις Δήμους των Κυκλάδων, οι δημότες επέλεξαν πρόσωπα τα οποία έχουν διατελέσει δήμαρχοι στο παρελθόν. Στη Μύκονο, ο Χρήστος Βερώνης σημείωσε μεγάλη εκλογική νίκη επί του Κωνσταντίνου Κουκά και επέστρεψε στη δημοτική αρχή του νησιού μετά από 15 ολόκληρα χρόνια.

Στην Τήνο, ο Παναγιώτης Κροντηράς κέρδισε τη μάχη των εκλογών επί του Γιάννη Σιώτου και θα είναι ξανά δήμαρχος του νησιού μετά από 9 χρόνια.

Στην Άνδρο σημειώθηκε το «θρίλερ» της χθεσινής βραδιάς, σε μια επανάληψη των του σκηνικού των δημοτικών εκλογών του 2019, αυτή τη φορά όμως, με άλλο νικητή. Ο Θεοδόσης Σουσούδης επικράτησε για λιγότερους από 30 ψήφους του νυν δημάρχου, Δημήτρη Λοτσάρη και επιστρέφει στη δημοτική αρχή του νησιού μετά από μία θητεία.

Στο Δήμο Θήρας, ο Νίκος Ζώρζος σημείωσε πανηγυρική νίκη και με τη σειρά του επιστρέφει στη δημοτική αρχή μετά από μία θητεία, ενώ ο νυν δήμαρχος Αντώνης Σιγάλας, κατετάγη τρίτος.

Στην Πάρο, η μάχη δημάρχου με έπαρχο ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή τον δεύτερο. Ο Κώστας Μπιζάς με ποσοστό άνω του 51% είναι ο νέος δήμαρχος του νησιού με τον απερχόμενο, Μάρκο Κωβαίο, να αποχωρεί από την ηγεσία του Δήμου έπειτα από 9 χρόνια θητείας.

Επέλεξαν τους ίδιους

Στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων και οι τέσσερις δήμαρχοι διατήρησαν τα «σκήπτρα» τους. Στη Μήλο ο Μανώλης Μικέλης συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 50% και επανεξελέγη δήμαρχος, στην Σίφνο η Μαρία Ναδάλη επικράτησε πανηγυρικά με 56,41%, στην Σέριφο, ο Κώστας Ρεβίνθης κέρδισε τη μάχη απέναντι στον Δημήτρη Γκιολέ, ενώ στην Κίμωλο μετά από εκλογικό θρίλερ, επανεξελέγη ο Κώστας Βεντούρης με 8 ψήφους περισσότερους από τον Βασίλη Σάρδη.

Στην ενδιαφέρουσα αναμέτρηση της Κέας, η νυν δήμαρχος Ειρήνη Βελισσαροπούλου επικράτησε του νυν έπαρχου, Γιάννη Ευαγγέλου, ενώ στην Κύθνο, ο Σταμάτης Γαρδέρης ανανέωσε τρίτη φορά θητεία του, κερδίζοντας τον Κώστα Φιλιππαίο.

Η Αμοργός συνεχίζει με δήμαρχο τον Λευτέρη Καραϊσκο ο οποίος επικράτησε του Λευτέρη Βεκρή, ενώ στην Φολέγανδρο, ο Κυριάκος Μαρινάκης θα είναι ο νέος δήμαρχος, καθώς κέρδισε τις εκλογές έναντι της απερχόμενης, Ευθαλίας Παπαδοπούλου.

Επανεκλογή χωρίς αντίπαλο για τρεις δημάρχους

Την πιο ξεκούραστη και άνετη εκλογή είχαν τρεις δήμαρχοι στις Κυκλάδες, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκλογές χωρίς αντίπαλο. Στην Ίο, ο Γκίκας Γκίκας θα είναι και πάλι δήμαρχος, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τον Βασίλη Μαράκη στην Σίκινο και στην Αντίπαρο με τον Αναστάσιο Φαρούπο.

Τέλος, ο μακροβιότερος δήμαρχος των Κυκλάδων, Ιάκωβος Ρούσσος, ο οποίος εκλέγεται συνεχόμενα από το 1998, ανανέωσε για μία ακόμη φορά τη σχέση εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της Ανάφης. 

Πηγή: cyclades24.gr