Το ΠΑΣΟΚ διακήρυξε, μετά τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ότι είναι η δεύτερη δύναμη, πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.  

Στη Χαριλάου Τρικούπη, επιλέγοντας να αναδείξουν συγκεκριμένες πτυχές των αποτελεσμάτων της Κυριακής στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, ανέφεραν ως παραδείγματα τους τρεις μεγάλους δήμους:

* Δήμος Πειραιά: Ο Γιάννης Μώραλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποστηριχθεί σταθερά από το κόμμα από το 2014, επανεκλέχθηκε δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.

* Δήμος Αθηναίων: Ο Χάρης Δούκας έκανε την ανατροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, παρότι ανακοινώθηκε μόλις πριν από ενάμιση μήνα, και πέρασε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.

* Δήμος Θεσσαλονίκης: Ο Στέλιος Αγγελούδης, επίσης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πήγε στον δεύτερο γύρο απέναντι στον νυν δήμαρχο Κώστα Ζέρβα.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ενημερώνει ότι «μέλη του κόμματος και στελέχη με διαχρονική πορεία στην παράταξη κέρδισαν 72 δήμους, ενώ σε τροχιά διεκδίκησης στον δεύτερο γύρο είναι άλλοι 40 δήμοι». Επίσης, αναφέρει ότι «στις περισσότερες των περιφερειών το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερκέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ γίνεται το σημείο αναφοράς και της ψήφου απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές σε δύο κρίσιμες αναμετρήσεις, στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ακόμα, αναφέρει ότι «στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα-Θεσ/νίκη-Πειραιά οι αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις δίνουν ισχυρό παρών. Ξεχωρίζουμε τις Σέρρες, όπου την ανατροπή σε μια καραμανλική περιοχή έκανε η κ. Μητλιάγκα. Μεγάλοι δήμοι όπως Κόρινθος, Μινωα Πεδιάδας, Ρέθυμνο, Χανιά εξέλεξαν ήδη δήμαρχο. Σε τροχιά διεκδίκησης είναι Καβάλα, Κοζάνη, Δήμος Ιωαννιτών κ.λπ. Στο λεκανοπέδιο Άγιος Δημήτριος, Αγία Βαρβάρα, Καλλιθέα εξέλεξαν ήδη δήμαρχο από τις τάξεις της παράταξης, ενώ με αξιώσεις θα δοθεί η μάχη σε Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Ίλιον, Πετρούπολη».

Το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ανέβηκε σε πέντε, έπεσε σε οκτώ περιφέρειες

Το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ανέβηκε σε πέντε περιφέρειες, αλλά σε οκτώ σημείωσε πτώση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, που παρατίθενται κάτωθι, χρήσιμο είναι να μπουν αστερίσκοι. 

*Στην Αττική, όπου ήταν και το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ (σε όλα τα αστικά κέντρα για την ακρίβεια), πήγε στο 13,31%, από 7,71% των εθνικών καλπών του Ιουνίου, προσθέτοντας περίπου 40.000 ψήφους. Ωστόσο, στις περιφερειακές εκλογές του 2019 ο Γιάννης Σγουρός είχε έρθει τρίτος με ποσοστό 17,4%, μόλις 2,3% πίσω από τη δεύτερη Ρένα Δούρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δύο μήνες νωρίτερα, στις εθνικές εκλογές του Μαΐου, είχε λάβει πανελλαδικά 8,1%. Τώρα, με το ΠΑΣΟΚ να έχει συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 11,84%, ο Γ. Σγουρός ήρθε τέταρτος στην Περιφέρεια Αττικής με ποσοστό 13,31%.

*Στην Κρήτη, το ΠΑΣΟΚ από 21,37% εκτινάχθηκε στο 78,26% με τη σαρωτική επικράτηση του Σταύρου Αρναουτάκη. Πλην, όμως, ο κ. Αρναουτάκης προέρχεται μεν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά είχε ευρεία στήριξη, τόσο επίσημα από τη Ν.Δ. όσο και από τοπικές δυνάμεις όλων των αποχρώσεων.



*Στη Θεσσαλία ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα αθροιστικά να ανέβει το ποσοστό από το 13,27% των εκλογών του Ιουνίου στο 34,1%. Αν δει κανείς τα αθροιστικά ποσοστά των εθνικών εκλογών στους νομούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 13,27% και ο ΣΥΡΙΖΑ 17,25%.

*Στη Δυτική Μακεδονία το ΠΑΣΟΚ από το 14,47% των εθνικών εκλογών ανέβηκε στο 21,48%. Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, που στηρίχθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε λάβει το 2019 -που στηρίχθηκε μόνο από το ΠΑΣΟΚ- 15,26%, ενώ ο Θ. Καρυπίδης που είχε το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 24,25%. Αθροιστικά, το 2019 οι δύο υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσαν 39,51%, ενώ στις εκλογές της Κυριακής η υποψήφια των δύο κομμάτων μόνο 21,48%.



*Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (επανεξελέγη από τον α' γύρο ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. Φάνης Σπανός), ο Λουκάς Αποστολίδης, τον οποίο επέλεξε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ, έλαβε ποσοστό 6,84%, σχεδόν το μισό απ' όσο είχε λάβει η Κατερίνα Μπατζελή (11,35%) το 2019.

*Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Δαμιανός Καγγελίδης, έλαβε 8,96%, ενώ το 2019 ο τότε υποστηριζόμενος από το κόμμα, Κώστας Σιμιτσής, είχε πάρει 11%.

*Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δημήτρης Κουρέτας (στέλεχος ΠΑΣΟΚ και τομεάρχης Έρευνας το 2016), που ανακοινώθηκε πρώτα από το ΠΑΣΟΚ και ακολούθως στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα δώσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο με τον Κώστα Αγοραστό.



*Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (εξελέγη ο Νεκτάριος Φαρμάκης από τον α' γύρο με ποσοστό κοντά στο 60%) ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Σκιαδαρέσης, ήταν δεύτερος. Ωστόσο, τα ποσοστά του (13,1%) ήταν πολύ χαμηλότερα για τον χώρο σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές του 2019, όταν ο Απόστολος Κατσιφάρας είχε λάβει ποσοστό άνω του 32%.

*Στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ο Νικηφόρος Παπανικόλας επίσης είναι δεύτερος. Πλην όμως, στο Νότιο Αιγαίο το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 13,48% στις προηγούμενες εθνικές εκλογές και στις αυτοδιοικητικές έφτασε το 15,21%. Ωστόσο, ο υποψήφιος που είχαν κατεβάσει από κοινού ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ το 2019, Μανώλης Γλυνός, είχε πάρει ποσοστό 33%, ενώ τώρα ο μεν Νικηφόρος Παπανικόλας του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 15,1% και μαζί με την υποστηριζόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Καραγιάννη (10,92%) αθροίζουν σχεδόν 26%.



*Περιφέρεια Πελοποννήσου: Εκεί το ΠΑΣΟΚ υπέστη μεγάλη μείωση των ποσοστών του, της τάξης (μεσοσταθμικά) του 8%. Μάλιστα, σε ορισμένους νομούς έπεσε και κάτω από το μισό, όπως στην Κορινθία (από 13,66%, έπεσε στο 5,92%), στην Αργολίδα (από 15,01% στο 8,2%), στη Λακωνία (από 15,21% στο 6,87%), ενώ στην Αρκαδία «κράτησε», χάνοντας περίπου 500 ψήφους σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου.

*Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (επανεξελέγη από τον πρώτο γύρο ο Απόστολος Τζιτζικώστας) ο Χρήστος Παπαστεργίου είναι δεύτερος με 10,61%, ενώ το 2019 ο ίδιος είχε λάβει 7,22%.