Συνάντηση με ένα μέλος του ιστορικού συγκροτήματος ΑΒΒΑ είχε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Bjorn Ulvaeus των ABBA, αφορούσε φυσικά την μουσική και την προστασία των δημιουργών στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Ειδικότερα, οι ραγδαίες επιπτώσεις στη μουσική και την οπτικοακουστική βιομηχανία από την εισαγωγή της νέας τεχνολογίας και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει η διεθνής κοινότητα για να διασφαλίσει την προστασία των δημιουργών συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  με τον μουσικό των Abba (Mamma Mia) Bjorn Ulvaeus.

Στη συνάντηση η οποία έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα συζήτησαν για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων συνθετών, στιχουργών και δημιουργών καθώς ο Bjorn είναι Πρόεδρος της CISAC, της παγκόσμιας συνομοσπονδίας συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων δημιουργών και συνθετών.

Ο Bjorn σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντήσει και την επιστημονική ομάδα του Αρχιμήδη στο Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά που ειδικεύεται σε ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στη συνάντηση εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Διευθυντής του CISAC Gadi Oron, ο μουσικοσυνθέτης Φοίβος Τασόπουλος και η καθηγήτρια πνευματικής ιδιοκτησίας Ειρήνη Σταματούδη.

AΒΒΑ: Ποιο είναι το συγκρότημα με το μέλος του οποίου συναντήθηκε ο Μητσοτάκης

Τον Απρίλιο του 1970, δύο ζευγάρια από την Σουηδία που βρίσκονταν για διακοπές στην Κύπρο τραγουδούσαν για την πλάκα τους στην παραλία. Όπως αναφέρει η «Μηχανή του Χρόνου», σύντομα βρέθηκαν να τραγουδούν ζωντανά μπροστά στους στρατιώτες των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι ήταν επίσης στο νησί.


Η μικρή αυτή πετυχημένη συναυλία τους έδειξε ότι μπορούσαν να σταθούν και οι τέσσερις μαζί στη σκηνή. Έτσι αποφάσισαν όταν επιστρέψουν στην Σουηδία να δημιουργήσουν ένα γκρουπ. Πράγματι δύο χρόνια μετά, το 1972, σχηματίστηκαν οι «Abba», αποτελούμενοι από τους Agnetha ltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson και Frida Lyngstad. Το όνομα του γκρουπ, είναι η ακροστιχίδα των ονομάτων τους.

Ο τότε 20χρονος Benny Andersson και ο 21χρονος Björn Ulvaeus, συνεργάστηκαν πρώτη φορά το 1966, όταν ένας μάνατζερ, που αργότερα έγινε και ο επίσημος μάνατζερ των «Abba», τους ενθάρρυνε να γράψουν μαζί μουσική. Τρία χρόνια αργότερα, το 1969, ηχογράφησαν το πρώτο κοινό τους άλμπουμ.

Το 1974 ήταν η χρονιά τους. Συμμετείχαν στη Γιουροβίζιον και με το «Waterloo», κόντρα στις μπαλάντες που μέχρι τότε κυριαρχούσαν στο διαγωνισμό, κέρδισαν την πρωτιά. Ο κόσμος τους λάτρεψε. Στις 6 Απριλίου του 1974, από την Αγγλία, όπου διεξαγόταν η Eurovision, ξεκίνησε η πορεία τους προς την κορυφή, σημειώνοντας πολλές επιτυχίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική.

Τα πρώτα σύννεφα στη συνεργασία τους φάνηκαν το 1979, όταν χώρισαν οι Andersson-Lyngstad. Αν και διαβεβαίωναν το κοινό τους ότι τίποτα δεν θα ταράξει τη συνοχή της μπάντας, ο χωρισμός και των άλλων δύο το 81, τους διέλυσε. Ένα χρόνο αργότερα, ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια, χωρίς να ανακοινώσουν επίσημα τη διάλυση τους. Οι δύο κύριοι ένωσαν τις δυνάμεις τους συνεχίζοντας να γράφουν μουσική κυρίως για μιούζικαλ, όπως το πετυχημένο «Μamma mia» που έγινε και ταινία, ενώ οι κυρίες Lyngstad και Fältskog κυκλοφόρησαν προσωπικούς δίσκους, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία....