Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου και στρατηγός εν αποστρατεία Αλκιβιάδης Στεφανής μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα Mega», με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και την Ανθή Βούλγαρη, για την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ.


Μεσανατολικό: Έχει πληγεί το κύρος του Ισραήλ

«Κάποια στοιχεία που βγαίνουν από τα πρώτα στοιχεία που λαμβάνουμε είναι κατ' αρχάς η τεράστια στρατηγική έκπληξη την οποία υπέστη το Ισραήλ. Μία χώρα με ίσως τις καλύτερες μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, με ένα εξαιρετικό δίκτυο στο πεδίο, ωστόσο δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τι έρχεται. Πιθανόν οι πληροφορίες να έρχονταν, απλώς δεν υπήρχε η σύνδεση της μεγάλης εικόνας για να δοθεί έγκαιρα η προειδοποίηση.

Το Ισραήλ χαρακτήρισε την επίθεση όπως της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι στρατηγική έκπληξη αυτό που συνέβη τότε στις ΗΠΑ, είναι και στρατηγική έκπληξη για το Ισραήλ τώρα. Έχει πληγεί το κύρος της χώρας, παράλληλα χάνουν την εμπιστοσύνη τους οι πολίτες του Ισραήλ απέναντι στο αμυντικό τους σύστημα, βλέποντάς το να δέχεται τόσο εύκολο πλήγμα. Αυτό που είχε καταφέρει το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια είναι να κάνει τους πολίτες του να νιώθουν ασφαλείς. Αυτό θα αναθεωρήσει συνολικά τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται την άμυνά τους οι Ισραηλινοί», είπε αρχικά ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

*Διαβάστε εδώ: Ισραήλ: Συγκλονίζει δημοσιογράφος από τη Γάζα - "Ξύπνησα από σπασμένα γυαλιά στο κεφάλι μου"


''Δεν είναι καλές οι εξελίξεις για την Ευρώπη''

Αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης, ο κ. Στεφανής ανέφερε: «Ανάλογα το υπολογίζαμε και στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας και πιστεύαμε ότι θα τελειώσει σε 1-4 εβδομάδες, ωστόσο έχει περάσει τόσος καιρός και ο πόλεμος συνεχίζεται. Πρέπει να δούμε τι θα φέρει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής η περίπτωση αυτή και τι στην ευρύτερη γειτονιά».

Για την εμπλοκή της Ελλάδας και τον φόβο των ΗΠΑ για την εμπλοκή του Ιράν, σημείωσε: «Οφείλουμε να αντιληφθούμε ως Ευρώπη ότι είναι πολύ επικίνδυνο να έχουμε δύο πολέμους στα βόρεια και στα νότια σύνορά μας. Δεν είναι καλές οι εξελίξεις για την Ευρώπη. Η επέμβαση της Ευρώπης θα είναι για να διευθετηθεί η κρίση. Ο Μπλίνκεν θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να μιλήσει και με τις δύο πλευρές, η διπλωματική δύναμη θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα ως Ελλάδα και αναμένουμε τις εξελίξεις».

«Δεν γνωρίζω εάν η φρεγάτα ''Ψαρά'' θα συνοδεύσει το αεροπλανοφόρο. Κάθε απόφαση του ΝΑΤΟ είναι συναινετική, δηλαδή πρέπει να συναινέσουν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ. Θα γίνει στο Βέλγιο μία διαδικασία που θα δημιουργηθεί μία δύναμη που θα συμμετέχει και η απόφαση είναι πολιτική, με τη συναίνεση των χωρών. Δεν είναι κάτι που προϋπάρχει, θα ληφθεί η απόφαση ad hoc», συμπλήρωσε ο κ. Στεφανής.