Το ερώτημα είναι εάν την Κυριακή στο Δήμο της Αθήνας θα είναι ο αποτυχημένος κ. Μπακογιάννης ή ο κ. Δούκας, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Εκείνη και εγώ”, με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως η αυτοδιοίκηση δεν είναι έξω από την πολιτική αλλά είναι ο πυρήνας της πολιτικής.

Σε ότι αφορά την πρόταση Σπίρτζη απάντησε πως δεν είμαστε εκεί και κάτι τέτοιο θέλει μεγάλη προεργασία …

Τόνισε πως η νέα ηγεσία του κόμματος θα κριθεί στις ευρωεκλογές αλλά και τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τέλος, ενόψει του δεύτερου γύρου είπε πως θα πρέπει να στηρίξουμε προοδευτικά ψηφοδέλτια και οι πολίτες να κινητοποιηθούν και να ψηφίσουν…

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Νομίζω ότι αυτό το οποίο κάναμε στην Ανοιχτή πόλη για το δήμο Αθηναίων είναι το αυτονόητο για κάθε δημοκράτη προοδευτικό αριστερό πολίτη και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και έτσι λειτουργούν οι συμμαχίες στο δεύτερο γύρο. Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας την επόμενη Κυριακή στο δήμο Αθηναίων είναι αν δήμαρχος θα είναι ο αποτυχημένος- κατά την άποψη μου- κ. Μπακογιάννης ή αν μπορεί να είναι ο κ. Δούκας που κατά τη γνώμη μου θα είναι καλύτερος δήμαρχος από τον κ. Μπακογιάννη, για αυτό βγήκα και είπα τη γνώμη μου πέρα από μια προσωπική και πολιτική πικρία που μας έφερε το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ερωτηθείς αν είναι ιδεολογικοπολιτικό το περιεχόμενο της πρότασης που καταθέτουν από κοινού με τον κ. Δούκα ή έχει μόνο αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά αλλά η αυτοδιοίκηση δεν είναι έξω από την πολιτική. Κατά τη γνώμη μου η αυτοδιοίκηση είναι ο πυρήνας της πολιτικής, είναι η πολιτική που έχει να κάνει με την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Ερωτηθείς αν η στήριξη του κ. Δούκα θα μπορούσε να είναι μια πρόβα για μια ευρύτερη συνεργασία και μια κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές όπως είπε ο κ. Σπίρτζης

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Γνώμη μου είναι ότι δεν είμαστε εκεί πέρα και όταν κάνουμε ένα βήμα συγκεκριμένο και στέρεο το να μπορέσει να ανοίξει και να γενικεύσει αυτό θέλει πολύ δουλειά και μεγάλη προεργασία. Η άποψη μου είναι ότι και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι χώροι οι ευρύτεροι της Αριστεράς, της οικολογίας, του σοσιαλιστικού χώρου πρέπει να κάνουν βήματα παράλληλα όχι όμως να ρευστοποιηθούνε και να διαλυθούνε και να συγκροτήσουν κάτι άλλο. Στο κάτω-κάτω της γραφής το κόμμα μας εξέλεξε μια νέα ηγεσία πριν από δέκα μέρες δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στη νέα ηγεσία να κριθεί σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματική εκλογική μάχη;

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Η νέα ηγεσία του κόμματος θα κριθεί καταρχήν στις ευρωπαϊκές εκλογές και στις εθνικές εκλογές όταν αυτές γίνουν. Πρέπει να λειτουργήσουμε με ομόνοια και συσπείρωση και με αξιοποίηση όλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος ανεξάρτητα αν κάποιοι υποστηρίξαμε τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα ή δεν την υποστηρίξαμε, πρέπει να αξιοποιηθεί όλος ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως πρέπει να αναζητήσουμε επαφή με έναν κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι υπαρκτός και δεν ψηφίζει τον κομματικό και τον εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Το πρώτο είναι ότι πρέπει να καλέσουμε τους πολίτες σε συμμετοχή, κανένα αποτέλεσμα δεν αλλάζει με το άθροισμα των προοδευτικών δυνάμεων. Πρέπει να σηκωθεί κόσμος από το σπίτι του να πάει να ψηφίσει γιατί αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε μια επανάληψη της συντηρητικής κυριαρχίας στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υποστηρίξουμε προοδευτικά ψηφοδέλτια στα οποία περιλαμβάνεται και το ψηφοδέλτιο του κ.Αγγελούδη. Αυτό δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχουν για παράδειγμα δύο συντηρητικοί υποψήφιοι πρέπει να πάμε να πάνε να διαλέξουμε ποια από τις δύο φράξιες της ΝΔ θέλουμε να επιλέξουμε.

Αναφορικά με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Έχω εμπιστοσύνη στους Κεντροαριστερούς και στους Αριστερούς και στους δημοκράτες ότι έχουν το πολιτικό κριτήριο να επιλέξουν στην περιφέρειά τους και στο δήμο τους το καλύτερο.

Κ.ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Το θεωρώ ανεύθυνο και εκτός πραγματικότητας όταν έχεις 60 και 70% αποχή να καλείς σε άκυρο ή σε αποχή.