Καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι καταιγιστικές και το Ισραήλ ετοιμάζεται για μεγάλη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, στην Αθήνα η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα στις 12:00.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα γίνει αξιολόγηση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, συζήτηση για την εκτίμηση πιθανών επιπτώσεων για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών μεταξύ των υπουργείων και των φορέων. Τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση επί του παρόντος είναι συγκεκριμένα.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Οι Έλληνες που επαναπατρίστηκαν ευγνωμονούν την πρεσβεία μας στο Ισραήλ

Τα 5 ζητήματα που θα απασχολήσουν το ΚΥΣΕΑ

  • Πρώτον, το ΚΥΣΕΑ θα απασχολήσει ο επαναπατρισμός κατ' αρχάς όλων των Ελλήνων που επισκέπτονταν το Ισραήλ κι έπειτα των Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στη χώρα και επιθυμούν να γυρίσουν στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας. Το θέμα αυτό απασχόλησε το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη κιόλας στιγμή και μέσω της ελληνικής πρεσβείας και του γενικού προξενείου έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται «υπεράνθρωπες προσπάθειες», όπως τις χαρακτήρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
  • Δεύτερον, οι επιπτώσεις του εξελισσόμενου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η χώρα μας έχει στρατηγικά συμφέροντα, τα οποία τα τελευταία χρόνια κάνει μια διαρκή και συστηματική προσπάθεια να τα προασπιστεί και να τα διευρύνει.
  • Τρίτον, η ενδεχόμενη νέα έξαρση του Μεταναστευτικού-Προσφυγικού θα συζητηθεί επίσης στο ΚΥΣΕΑ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, «μας απασχόλησε και το Μεταναστευτικό, ως μία κοινή πρόκληση αλλά και ως μία, δυστυχώς, ιδιαίτερη απειλή στη σκιά μάλιστα της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή, στην οποία αναφέρθηκα και στην αρχή. Έχω πολλές φορές την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για τον ρόλο της Ελλάδος ως μιας χώρας πρώτης γραμμής, η οποία φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και μία χώρα που δεν αποκλείεται να κληθεί να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της».
  • Τέταρτον, στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ θα πέσει και το χριστιανικό στοιχείο στην περιοχή και δη στους Αγίους Τόπους. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εξέφρασε την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
  • Πέμπτον, η ανάληψη διπλωματικής δράσης και διεθνών πρωτοβουλιών από την Ελλάδα, την κοντινότερη χώρα στο Ισραήλ μέλος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Γεραπετρίτης, έχει προτείνει επισήμως ένα πλάνο πέντε σημείων, έτσι ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και να σπάσει ο φαύλος κύκλος της βίας. Ειδικότερα, πρότεινε την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, ειδικά όσον αφορά πολίτες, την άμεση επιστροφή όλων όσοι έχουν απαχθεί και κρατούνται όμηροι, την άμεση διάνοιξη ανθρωπιστικών διόδων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς επίσης και την ομόφωνη καταδίκη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του Κόλπου, κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ισραήλ δεν εμφανίζονται προς το παρόν στο «ραντάρ» του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη διάρκεια και το εύρος των πολεμικών επιχειρήσεων.

Διαβάστε ακόμα: Διάγγελμα Νετανιάχου - Συγκροτήθηκε κυβέρνηση εθνικής ενότητας: "Η μοίρα μας κρέμεται από μια κλωστή"