Ο Χάρης Δούκας κατάφερε την ανατροπή στο Δήμο της Αθήνας κερδίζοντας τον Κώστα Μπακογιάννη. Ο νέος Δήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, Χάρης Δούκας, νίκησε στο β’ γύρω τον αυτοδιοικητικών εκλογών 2023 με ποσοστό γύρω στο 56%.

Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος Δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε μεταξύ του πρώτου γύρου και του δεύτερου γύρου αλλάξει  τα δεδομένα. Κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη ακόμη και σε εκλογικά κοινά τόσο του απερχόμενου Δήμαρχου, Κώστα Μπακογιάννη, όσο και των παρατάξεων που αποτελούσαν μέχρι τώρα την αντιπολίτευση στο Δήμο. Ο κ. Δούκας κατάφερε στο δεύτερο γύρο να κερδίσει πάνω από 62.000 ψηφοφόρους, ενώ στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 19.842 ψήφους. Κατάφερε μέσα σε μια βδομάδα να κερδίσει με 43 χιλιάδες και πλέον ψήφους σε σχέση με τον πρώτο γύρο τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε συγκεντρώσει 57.800 ψήφους και τώρα περίπου 8,5 χιλιάδες λιγότερες.

Διαβάστε επίσης: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ιστορική ανατροπή σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη, Δούκας και Αγγελούδης νικητές

Ο Χάρης Δούκας κέρδισε την εμπιστοσύνη και των ψηφοφόρων  που στήριξαν στον πρώτο γύρο άλλους συνδυασμούς, όπως του Κώστα Ζαχαριάδη ο οποίος είχε λάβει 18.668 ψήφους και 13, 36%.

Ο ρόλος του debate στη νίκη του Χάρη Δούκα

Αποφασιστικό ρόλο στην ανατροπή της Αθήνας εκτιμάται ότι έπαιξε η διεξαγωγή του debate, το οποίο παρακολούθησαν 258 χιλιάδες τηλεθεατών, δηλαδή πολύ περισσότεροι από τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στον πρώτο γύρο στις κάλπες της Αθήνας.

Η μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα φέρνει λοιπόν στην πλατεία Κοτζιά το Χάρη Δούκα και μια ισχυρή ομάδα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού σύμφωνα με το 56%, ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός του, εκλέγονται 26 δημοτικοί σύμβουλοι.


 Ποιος είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα, είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Το πεδίο ειδίκευσης του δρ Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και προωθώντας αυτή την φιλοσοφία σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλη διάδρασης (όπως το Nature).

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, επιτρέποντας τον σχεδιασμό πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τί θέλουν οι πολίτες» και να συμπεριλάβουν «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία τους».

Διαβάστε επίσης: Δήμος Αθηναίων: Πανηγυρισμοί στο ΠΑΣΟΚ για την εκλογή του Χάρη Δούκα - Παπανδρέου και Ζαχαριάδης στο εκλογικό κέντρο (Εικόνες)

Ο καθηγητής που κατέβηκε στις εκλογές με το ΠΑΣΟΚ

Ο Χάρης Δούκας διδάσκει στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ πλήθος προπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης », «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων».

Παράλληλα από το 2018 διδάσκει στο μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις», του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» του ΕΜΠ.

Είναι συνδιδάσκων σε πλήθος μεταπτυχιακών μαθημάτων όπως τα «Πολυκριτηριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων» και «Ενεργειακός Προγραμματισμός Ελαχίστου Κόστους» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Υποψηφίων Διδακτόρων της ΣΗΜΜΥ αλλά και «Διαχείριση Ενέργειας και Διοίκηση Έργων» του ΔΠΜΣ «Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας», «Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων» και «Πολυκριτηριακά Συστήματα Αποφάσεων», του ΔΠΜΣ «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα» καθώς και «Συστήματα Λήψης Αποφάσεων» στο ΔΠΜΣ «Περιβάλλον & Ανάπτυξη» του ΕΜΠ.

 Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ ), το ΕΜΠ, το ΑΠΘ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ) και το Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Χάρβαρντ.

Είναι επίσης διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020 και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.