Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα, Δευτέρα 16/10, στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα.

Το μήνυμα που αναμένεται να μεταφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου στα Τίρανα είναι ότι η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Παράλληλα, θα επισημάνει ότι η στήριξη αυτή δεν είναι λευκή επιταγή και οι υποψήφιες χώρες οφείλουν να σέβονται και να τηρούν βασικές ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες, όμως η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ίδιες οι επιδόσεις τους δηλαδή, θα κρίνουν την πορεία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


Για τον Φρέντι Μπελέρη

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επαναλάβει ότι η άρνηση των αλβανικών αρχών να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη να ορκιστεί κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά απόκλιση από τους ευρωπαϊκούς κανόνες Δικαίου.

«Ο πρωθυπουργός είχε καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη θα έχει συνέπειες στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.


Για τη Διαδικασία του Βερολίνου

Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιείται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών, και της συζήτησης για τη Διεύρυνση της Ε.Ε που εκκίνησε στη Σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Στη Διαδικασία του Βερολίνου συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, εννέα χώρες της Ε.Ε.(Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία) και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Σύνοδος Κορυφής θα εστιάσει σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ και ενσωμάτωσής τους σε Ενιαία Αγορά, σχέσεις καλής γειτονίας και διμερή ζητήματα, καθώς και υποστήριξης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.