Για το εκλογικό αποτέλεσμα του β γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και την επόμενη ημέρα μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης

Κοντογεώργης: Οι επιλογές της ΝΔ δε δημιούργησαν συσπείρωση

«Οι επιλογές που στηρίξαμε στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και τις περιφέρειες στον δεύτερο γύρο δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες πλειοψηφίες και συσπειρώσεις για να έχουν το 50%+1. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μία αντισυσπείρωση, αντικυβερνητική ψήφος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης», επιχειρηματολόγησε για το εκλογικό αποτέλεσμα ο κ. Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. 

«Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλία, μη σκληρά κομματικοί υποψήφιοι εισέπραξαν μία δυσαρέσκεια που μπορεί να υπήρχε», σημείωσε ο κ. Κοντογεώργης και πρόσθεσε: «Στην πολιτική καταγραφή του α' γύρου φαίνονται οι δυναμικές, και σε τέσσερις περιφέρειες, στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, το Βόρειο Αιγαίο, οι περιφερειάρχες που υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία δεν εξελέγησαν για λίγες εκατοντάδες ψηφοδέλτια στον α' γύρο».

Κοντογεώργης: Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλους τους νέους περιφερειάρχες 

Σε αυτό το σημείο επανέλαβε τον «βασικό κυβερνητικό στόχο σε σχέση με την αυτοδιοίκηση», που είναι, όπως τόνισε, η περιφερειακή ανάπτυξη, η αποκέντρωση, η μείωση των ανισοτήτων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις, εξήγησε, και οι πολίτες έκαναν τις επιλογές τους στις περιφέρειες και τους δήμους, «και εμείς θα συνεργασθούμε με όλους. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με όλους τους νέους περιφερειάρχες για να συζητήσει αυτές τις πολιτικές», προανήγγειλε ακόμη.

Κοντογεώργης: Η ΝΔ δεν βγαίνει πληγωμένη, όπως δεν βγαίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση

Σύμφωνα με την προσέγγιση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, «η ΝΔ δεν βγαίνει πληγωμένη, όπως δεν βγαίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι υπήρξε ανατροπή πολιτικών συσχετισμών». Παράλληλα, αναγνώρισε την επιτυχία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και τη Θεσσαλία.

«Αλαζονικές συμπεριφορές δεν πιστεύω ότι υπήρξαν» υπογράμμισε και παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόσο το βράδυ της πρώτης Κυριακής όσο και της δεύτερης. Το συμπέρασμα είναι, συνεργασία με όλους και δουλειά με μετριοπάθεια. Άλλωστε, συνέχισε, «σημασία έχει το αποτέλεσμα για τους πολίτες, αυτή ήταν και η εντολή, θεωρώ, που δόθηκε στις εκλογές, στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Προχωράμε με δουλειά, έτσι όπως υποσχεθήκαμε, με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης τετραετίας».

Τα «σημαντικά διακυβεύματα» της επικείμενης ευρωκάλπης

Τέλος, σχετικά με τις ευρωεκλογές επεσήμανε τα «σημαντικά διακυβεύματα» της επικείμενης ευρωκάλπης και συμπλήρωσε: «Έχουμε χρόνο μπροστά μας, είναι αμιγώς πολιτικές εκλογές γιατί αφορούν και τη θέση της χώρας και γιατί η προσπάθεια για σύγκλιση με τις προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολιτικός στόχος και αυτό θεωρούμε ότι μπορεί να το πετύχει ο πρωθυπουργός».