Οι Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας, δύο δηλαδή από τα μεγάλα «ντέρμπι» των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι αυτές που επέλεξε να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου πριν από τις κάλπες της Κυριακής, με τη Νέα Δημοκρατία να έχει βάλει το στοίχημα να εκλέξει και στις 13 περιφέρειες τους υποψηφίους που στηρίζει, αλλά και τους τρεις δημάρχους – Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. 

Διαβάστε ακόμα: Ο Μητσοτάκης στη μάxη των αυτοδιοικητικών εκλογών - Μπαράζ περιοδειών από τον πρωθυπουργό ενόψει της κάλπης

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Ο Μητσοτάκης πάει στον Ζέρβα

Γι' αυτό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σήμερα το απόγευμα στις 18:30 θα βρεθεί στο εκλογικό κέντρο του Κωνσταντίνου Ζέρβα, στηρίζοντας ενεργά την υποψηφιότητά του.

Μεγάλο «ντέρμπι» είναι επίσης και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τη ΝΔ και το Μαξίμου να στηρίζουν ισχυρά τον Αλκιβιάδη Στεφανή, που κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι του νυν περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη. Χθες, μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης έδωσαν το «παρών» και μίλησαν στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κ. Στεφανή στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. 

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Πάει και στην Κοζάνη ο Μητσοτάκης

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί και θα μιλήσει στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη, όπου στις 10:00 είναι η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Κασαπίδη, που απειλείται από τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ στον νομό.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Οι μάχες στις περιφέρειες

Τη Δευτέρα το βράδυ, στην προτελευταία περιφέρεια που επισκέφθηκε, ο κ. Μητσοτάκης στήριξε και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, λέγοντας πως εγγυάται «προσωπικά για την ακεραιότητά του και τις ικανότητές του».

Το πρώτο στοίχημα φυσικά είναι η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με τον Νίκο Χαρδαλιά να δίνει όλο αυτό το διάστημα μάχη απέναντι στον χρόνο, αφού έκανε ουσιαστικά μια προεκλογική καμπάνια μόλις δύο μηνών, και να δείχνει έτοιμος να κερδίσει την περιφέρεια ακόμα ίσως και από την πρώτη Κυριακή.

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης από Κόρινθο: Εγγυώμαι προσωπικά για τον Δημήτρη Πτωχό (Εικόνες)

Την πρώτη Κυριακή είχαν αναδειχθεί νικητές στις εκλογές του 2019 ο Απόστολος Τζιτζικώστας στην Κεντρική Μακεδονία (με ποσοστό 62,04%), ο Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο (53,71%), ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο (57,08%) και ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη (60,82%), που αυτή τη φορά έχει τη στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Και οι τέσσερις αναμένεται, με μεγαλύτερη ή μικρότερη άνεση, να επαναλάβουν αυτή την Κυριακή την επιτυχία και να επανεκλεγούν. Ο πήχης, εξάλλου, για την εκλογή από τον πρώτο γύρο είναι πλέον στο 43%.

Από την πρώτη Κυριακή είχε εκλεγεί το 2019 και ο Κώστας Αγοραστός στη Θεσσαλία (55,75%), που αντιμετωπίζει κριτική λόγω των πρόσφατων πλημμυρών, ωστόσο εξακολουθεί να είναι ο επικρατέστερος να κερδίσει είτε στον πρώτο είτε στον δεύτερο γύρο, στις 15 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί –και για λόγους πολιτικού συμβολισμού– ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Αγοραστός ήταν παρών στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κριτική –λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών σε Έβρο και Ροδόπη– έχει δεχθεί και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, που αντιμετωπίζει εκ νέου τον «αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη, τον οποίο είχε κερδίσει στο νήμα το 2019 και είναι εκ νέου ο επικρατέστερος για τη νίκη.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκόπηση PRORATA: Μπροστά η ΝΔ με 19 μονάδες - Ποιοι κερδίζουν σε Περιφέρεια Αττικής και Δήμο Αθηναίων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Φαβορί οι Φαρμάκης και Σπανός σε Δυτική και Στερεά Ελλάδα

Στις υπόλοιπες μάχες, φαβορί είναι ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα (κόντρα στον Κώστα Καρπέτα του ΣΥΡΙΖΑ και τον Σπύρο Σκιαδαρέση του ΠΑΣΟΚ) και ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα (κόντρα στον Απόστολο Γκλέτσο, με τον οποίο συναντήθηκε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης). Πρόκειται για δύο προσωπικές επιλογές που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019, ποντάροντας σε δύο νέους και άγνωστους στο ευρύ κοινό τότε πολιτικούς, καθώς ο Φάνης Σπανός ήταν μόλις 35 ετών και ο Νεκτάριος Φαρμάκης 39.

Πιο δύσκολη από όλες τις αυτοδιοικητικές μάχες για τη Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως είναι αυτή των Ιονίων Νήσων (θα μεταβεί και εκεί μεθαύριο ο Παύλος Μαρινάκης), καθώς η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα έχει να αντιμετωπίσει και τον πρώην περιφερειάρχη (2014-2019) Θεόδωρο Γαλιατσάτο, που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον γαλάζιο «αντάρτη» και πρώην δήμαρχο Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή.

Διαβάστε ακόμα: Αυτοδιοικητικές εκλογές: Στη μάχη η κυβερνητική dream team με ταξίδια... στήριξης στους ''γαλάζιους'' υποψηφίους