Θα ανακοινωθούν εντός 15 ημερών όλα τα μέτρα που αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για την επιδότηση της ενέργειας, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Ο κ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για νέο μοντέλο προς τα ευάλωτα νοικοκυριά και μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης με επιπλέον επιδοτήσεις όσον αφορά τους ευάλωτους για θέρμανση. Η οριζόντια επιδότηση θα λάβει τέλος από 1/1/2024, θα επιστρέψει αν τα πράγματα έρθουν πιο ανοδικά στις τιμές.

Σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει νόμο που θα δίνει την δυνατότητα τους καταναλωτές να κινούνται ελεύθερα μεταξύ των εταιριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Τόνισε ότι η ρευματοκλοπή αφορά το 4,8% των λογαριασμών που πληρώνουμε.

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αναφορικά με την ενέργεια: Σε ότι αφορά τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε μια επιβάρυνση στο PTF, ακόμη αυτό δεν φαίνεται στις δικές μας τιμές ρεύματος γιατί εμείς τιμολογούμε με ένα μήνα διαφορά. Οι τιμές του αερίου δεν θα έπρεπε να πάνε ψηλά φέτος στην Ευρώπη γιατί οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες 97%. Γενικότερα δεν υπάρχει θέμα επάρκειας φυσικού αερίου υπάρχει μόνο θέμα αυτής της ανασφάλειας που έχουν προκαλέσει διάφορα γεγονότα. Παράδειγμα γεγονότων είναι κάτι απεργίες στην Αυστραλία, μια ζημιά σε ένα αγωγό στην Φιλανδία και προφανώς ο πόλεμος στη Γάζα. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν. Στο πετρέλαιο οι επιπτώσεις ήταν πολύ μικρότερες του αναμενομένου, σε σχέση με το μέγεθος της κρίσης και του πολέμου και την περιοχή είναι μια σχετικά μικρή αύξηση. Θα εξαρτηθούν όλα από το τι θα γίνει και πόσο θα κρατήσει αυτός ο πόλεμος και κυρίως αν θα διευρυνθεί γιατί αντικειμενικά αν δεν διευρυνθεί οι αγορές δεν θα επηρεαστούν επί της ουσίας από αυτό τον πόλεμο.

Ερωτηθείς ποιο είναι το χειρότερο σενάριο σε σχέση με τον πόλεμο: Το χειρότερο είναι μια νέα ενεργειακή κρίση. Δεν το αναμένω χωρίς να μπορεί κανείς ποτέ να το αποκλείσει γιατί όταν έχεις γεωπολιτικά γεγονότα υπάρχει αδυναμία πρόβλεψης.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέου μοντέλου επιδοτήσεων από τη νέα χρονιά στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές της ενέργειας: Αν τα πράγματα πάνε καλά ή σχετικώς καλά θα έχουμε ένα νέο μοντέλο στο οποίο θα βοηθήσουμε κυρίως σε ότι αφορά τη θέρμανση και τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό ήταν ένα κενό που υπήρχε στον τρόπο που γινόταν αυτή η παρέμβαση για τη θέρμανση, και αυτό θα έχει θετική επίπτωση σε σχέση με ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που δεν τους καλύψαμε. Η παρέμβαση που θα κάνουμε για τους ευάλωτους θα είναι μια παρέμβαση που θα είναι αρκετά διευρυμένη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα και δεν θα καλύπτει μόνο τους ευάλωτους θα καλύπτει και ένα σημαντικό κομμάτι αυτού που ονομάζουμε μεσαία τάξη.

Οριζόντιες επιδοτήσεις θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου που τελειώνει το καθεστώς και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει μια μείζον κρίση.

Για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος: Καθώς θα επιστρέψουμε στο νέο μοντέλο οι καταναλωτές μπορούν να διαλέξουν όποιο τιμολόγιο θέλουν. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές να μετακινούνται ελεύθερα αλλά εκεί που δεν θα πάρουν μόνοι τους αυτή την απόφαση, δηλαδή δεν θα αποφασίσουν ενεργά τι τιμολόγιο θέλουν, θα μεταπέσουν σε ένα τιμολόγιο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τους παρόχους να το προσφέρουν και το οποίο τιμολόγιο θα είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ξέρεις την τιμή του επόμενου μήνα την πρώτη κάθε μήνα. Το τιμολόγιο αυτό θα το νομοθετήσουμε τις επόμενες μέρες.

Υπάρχει ένα πρόβλημα αν σας ρωτήσω ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής τον ξέρετε; Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κάποιο τιμολόγιο που να προσφέρουν όλοι και που να είναι κοινό. Τώρα θα υπάρχει αυτό το κοινό τιμολόγιο. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα τα έχουμε ανακοινώσει όλα.