Τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε η Θάσος κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο, αλλά και τη σημαντική ανάπτυξη που κατάφερε να έχει στις μέρες μας παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από πυρκαγιές και πλημμύρες, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην αντιφώνησή της, κατά την τελετή ανακήρυξής της ως επίτιμη δημότη του νησιού.

«Όλοι γνωρίζουμε τι υπήρξε η Θάσος ήδη από την προϊστορία», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή της κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ισχυρή, πολύβουη, με εξαιρετική πολεοδομική οργάνωση και έντονη δημόσια ζωή, πλούσια σε μεταλλεύματα και μάρμαρο, φημισμένη για το κρασί της, τα κεραμικά της, την μαρμαρογλυπτική της, καθώς και για κορυφαίες μορφές της, όπως τον πατέρα της σύγχρονης ζωγραφικής, τον "αγαθό ηθογράφο" κατά τον Αριστοτέλη, Πολύγνωτο - διατήρησε τη λαμπρότητά της και στη ρωμαϊκή και την πρωτοβυζαντινή περίοδο».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η σημερινή Θάσος διατηρεί ατόφια την ομορφιά και την χάρη της παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.

«Ακόμη θυμάμαι», τόνισε με έμφαση, «το δραματικό πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας, τον Αύγουστο του 1989, "Χάθηκε η Θάσος" και τον εξίσου δραματικό τόνο του ρεπορτάζ: "Η Θάσος των αιώνων δεν υπάρχει πια - τουλάχιστον έτσι όπως την ήξερε η υφήλιος". Είναι, άλλωστε, πολύ πρόσφατες οι καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2019 και η δασική πυρκαγιά στη Σκάλα Ποταμιάς πέρσι τον Αύγουστο. Η Θάσος όμως δεν χάθηκε. Στάθηκε στα πόδια της, ανασύνταξε τις δυνάμεις της και βασισμένη στο φυσικό της κάλλος, τα ανεξίτηλα αποτυπώματα αιώνων ιστορίας, την παράδοση ενός αυθεντικού βίου και την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους, παραμένει το "σμαράγδι" του Αιγαίου».

Sakellaropoulou_Epitimi_Dimotis_Thasou3
Sakellaropoulou_Epitimi_Dimotis_Thasou4


Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Περάσαμε ένα οδυνηρό καλοκαίρι»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κλιματική αλλαγή λέγοντας πως «η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας» και σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης, καθώς, όπως είπε, «το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης».

Αναφέρθηκε στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, λέγοντας πως «περάσαμε ένα οδυνηρό καλοκαίρι» και ότι πρόκειται για γεγονότα «με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στο περιβάλλον, στην οικονομία. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η συντήρηση και ο καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών και η βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου».

Sakellaropoulou_Epitimi_Dimotis_Thasou1
Sakellaropoulou_Epitimi_Dimotis_Thasou2

Θάσος: Το δώρο του δημάρχου στην ΠτΔ

Ένα γλυπτό που φιλοτέχνησε ντόπιος καλλιτέχνης, κατασκευασμένο εξολοκλήρου από το φημισμένο παγκοσμίως λευκό μάρμαρο της Θάσου, ήταν το δώρο που πρόσφερε ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης στην κ. Σακελλαροπούλου αμέσως μετά την ανακήρυξή της ως επίτιμη δημότη της Θάσου.

Προλογίζοντας την, ο Λευτέρης Κυριακίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «οι στιγμές που βιώνουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και η Ελλάδα, ως πηγή της Δημοκρατίας, οφείλει να λειτουργήσει ως σταθερά στη διεθνή ρευστότητα. Η εκλογή σας στο ύψιστο αξίωμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και η εξαιρετική εκτέλεση των καθηκόντων σας, ας αποτελεί παράδειγμα σε όλους αυτούς που θέλουν να σέβονται το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και σε αυτούς που λειτουργούν με ευαισθησία και ανθρωπιά».

«Η Θάσος είναι ένας τόπος με λαμπρή ιστορία και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης και συνέχισε λέγοντας, «είναι ένας τόπος με τεράστια προσφορά σε όλους τους αγώνες του έθνους, με φιλόξενους, δραστήριους και δημιουργικούς ανθρώπους με υψηλό αίσθημα πατριωτισμού και πίστης. Και όλοι μαζί εργαζόμαστε για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά μας και να καταστήσουμε τη Θάσο έναν τουριστικό προορισμό αντάξιο της αδιαμφησβήτητης ιστορίας της».

Με πλοίο της γραμμής η ΠτΔ στη Θάσο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισκέπτεσαι το καταπράσινο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου προκειμένου να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θάσου από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το δήμο Θάσου για την απελευθέρωση του νησιού.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο νησί της Θάσου ταξιδεύοντας με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι της Κεραμωτής ανατολικά της Καβάλας. Στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το πρωί της Τετάρτης (18/10) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και εν συνεχεία θα παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο της Θάσου.