Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και την επίδοση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες σχολίασε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

«Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Τεμπονέρας υπογραμμίζοντας πως η επίδοση των αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν «κακή».

Σε ότι αφορά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως υπάρχει απόφαση για διεξαγωγή του το Νοέμβριο.
Τέλος, αναφορικά με τη συζήτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΠΑΣΟΚ, ο Διονύσης Τεμπονέρας τόνισε πως οι συνεργασίες του προοδευτικού χώρου μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντιδεξιό μέτωπο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Διονύση Τεμπονέρα στα Παραπολιτικά 90,1

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα το οποίο είχαμε στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με την έννοια ότι τα απόλυτα νούμερα λένε ότι έχουμε λιγότερους δήμους ή είχαμε υποψηφίους οι οποίοι κατέλαβαν θέσεις σε λιγότερους δήμους σε σχέση με το 2019 όπου όλοι έχουμε αναγνωρίσει ότι ήταν μια κακή επίδοση εκλογική για τα αυτοδιοικητικά μας στελέχη και από εκεί και πέρα υπάρχει ένας προβληματισμός ευρύτερος ο οποίος αφορά το σύνολο της στρατηγικής, την πολιτική φυσιογνωμία, τη σύνδεση με το μαζικό χώρο, τα συνδικάτα, τη νεολαία και την αυτοδιοίκηση με την οποία ο φορέας διαχρονικά είχε μια μη καλή παραδοσιακή σχέση ως μη μαζικό κόμμα. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν και να αποτυπωθούν σε μια συντεταγμένη διαδικασία συνεδριακή.

Αναφορικά με το συνέδριο του κόμματος

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Η απόφαση η οποία υπάρχει στο τραπέζι είναι για συνέδριο το Νοέμβριο, κατά την προσωπική μου άποψη εκτιμώ ότι επειδή είμαστε πάρα πολύ κοντά και επειδή θέλουμε ένα συνέδριο στο οποίο θα εμπλακεί ολόκληρη η οργανωμένη κοινωνία, οι κοινωνικοί φορείς, συλλογικότητες αυτό θα πρέπει να έχει ένα χρόνο επαρκή προκειμένου σε 2-3 μήνες ενδεχομένως να μπορέσουμε να κάνουμε μια κουβέντα συνολική. Νομίζω ότι τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη μπορεί να γίνει ένα συνέδριο και υπάρχει ο χρόνος να γίνει μια καλή συζήτηση και να υπάρξει και ο απολογισμός αλλά να υπάρξουν και οι προβληματισμοί για το ιδεολογικό, το προγραμματικό και το οργανωτικό πλαίσιο.

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Προφανώς οι συνεργασίες του προοδευτικού χώρου σε πεδία προγραμματικά όπως είναι η αυτοδιοίκηση δηλαδή πάνω σε προγραμματικές θέσεις και αξίες και πλατφόρμες μπορούν να δημιουργήσουν ένα αντιδεξιό μέτωπο το οποίο όμως και αυτό χρειάζεται να προσδιοριστεί περισσότερο χωρίς οι δύο χώροι να χάνουν την πολιτική τους αυτοτέλεια και αυτονομία.

Αναφορικά με τη συζήτηση για τα κοινά ψηφοδέλτια

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση σε εξέλιξη και αν θέλετε τέτοιες εξελίξεις είναι η κοινωνική κινητικότητα που τις επιβάλλει πολλές φορές και όχι οι συμφωνίες ή οι ανταλλαγές που γίνονται πάνω ή κάτω από το τραπέζι. Αυτή η κουβέντα δεν είναι του παρόντος σε καμία περίπτωση, μπορούν να σχηματιστούν δημοκρατικά και προοδευτικά μέτωπα απέναντι στη Δεξιά και στις δεξιές πολιτικές κυρίως. Αν αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα στα συνδικάτα, αν αυτό μπορεί να γίνει στα πανεπιστήμια και στη νεολαία βεβαίως και πρέπει να υπάρχει μια προγραμματική συνεργασία ή μια συνεργασία στη βάση του να αντιμετωπίσουμε για παράδειγμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 και διαφορετικό να μιλάμε για κοινή κάθοδο.

ΔΗΜ: Είστε βέβαιος ότι η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια άποψη που είχε και η προηγούμενη για το άρθρο 16;

Δ.ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: Είμαι απολύτως βέβαιος ότι δεσμευόμαστε από τις συνεδριακές και συλλογικές μας αποφάσεις.