«Η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων, έχοντας πια δρομολογήσει μία πορεία αναπτυξιακή πολύ δυναμική με απολύτως τακτοποιημένα τα δημόσια οικονομικά», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Γιάννενα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι ανάγκη μία περαιτέρω απλοποίηση των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο οργάνωσης του κράτους, λέγοντας πως είναι η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνησή του η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και δήλωσε πως θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς απ' ό,τι την προηγούμενη τετραετία.

Δείτε εδώ την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την περιοδεία του στην Ηγουμενίτσα



Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης

«Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη του επίσκεψη σε περιφέρεια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη, για τη «θριαμβευτική», όπως τη χαρακτήρισε, επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο και σημείωσε πως ο περιφερειάρχης έχει την άνεση να συνομιλεί μαζί του για τα διάφορα ζητήματα και αυτή τη δυνατότητα την αξιοποιεί στο έπακρο.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας που έγινε το πρωί και είπε πως πρέπει να περιμένουμε «μία εκτόξευση της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου», ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης.

mitsotakis_5

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υλοποιήθηκε άλλη μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης και αυτή είναι η εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων και την άνοιξη θα γίνει η επίσημη τελετή ανακήρυξής του.

Επιπλέον είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια με στόχο τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Ήπειρος, όπως ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά (ανακοινώθηκε η εκ νέου δημοπράτησή του), το Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα κ.ά.

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είπε: «Αξιοποιήστε τον Καχριμάνη και τον Μητσοτάκη και τους συνεργάτες τους για να πάει η Ήπειρος μπροστά».

«Είστε η τελευταία ελπίδα όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για όλη την Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. Τον ευχαρίστησε και ανέφερε ενδεικτικά ότι περισσότερο χρόνο μιλάει μαζί του παρά με υπουργούς.

mitsotakis-6

Ο κ. Καχριμάνης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προχωρήσουν όσα έργα βρίσκονται σε εκκρεμότητα στην Ήπειρο και να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Άρτας Γιώργος Στύλιος και Πρέβεζας Σπύρος Κυριάκης και η ευρωβουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

mitsotakis_1

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριε περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή,

Κατ' αρχάς τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αλέκο (Καχριμάνη) και στην ομάδα του για τη θριαμβευτική σας επανεκλογή.

Και βέβαια ρώτησε και ο Αλέκος πριν από τις εκλογές το σύγχρονο Μαντείο της Δωδώνης αν πρέπει να ξαναείναι υποψήφιος και του απάντησε καταφατικά «οπωσδήποτε πρέπει να είσαι, για να συνεχίσεις το έργο σου».

Οι πολίτες της Ηπείρου τον επιβράβευσαν και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε στον δρόμο τον οποίον χαράξαμε τα τελευταία χρόνια, που νομίζω ότι καταδεικνύει τη σημασία της πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει ως κυβέρνηση με τις περιφερειακές αλλά και τις δημοτικές Αρχές.

Και θα ξαναπώ, εδώ από την Ήπειρο, καθώς είναι η πρώτη σύσκεψη που κάνατε ως Περιφέρεια μετά τις περιφερειακές εκλογές, ότι η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης.

Αυτό το οποίο εκτιμώ εδώ, στην Περιφερειακή Αρχή, είναι ακριβώς ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο ασχολείται με τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Και επειδή ακριβώς συμπίπτουμε σε πολλά, γνωρίζετε ότι ο περιφερειάρχης σας έχει την άνεση να επικοινωνεί μαζί μου και την αξιοποιεί στο έπακρο. Αλλά είναι μία επικοινωνία η οποία είναι πολύ χρήσιμη και για εμένα.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα τα οποία ετέθησαν. Ξέρετε ότι έχω έρθει πάρα πολλές φορές σε αυτό το κτίριο και χαίρομαι κάθε φορά να επιβεβαιώνω τη σημαντική πρόοδο την οποία επιτυγχάνουμε μαζί, αλλά ταυτόχρονα να θέτουμε και νέους στόχους για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής.

Το ανέφερε και ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος, σήμερα το πρωί βρεθήκαμε στην Ηγουμενίτσα, στην τελετή υπογραφής της πώλησης του 67% του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας σε έναν διεθνή κολοσσό, την εταιρεία Grimaldi, που διαχειρίζεται πολλά μεγάλα λιμάνια και που εκδήλωσε από την πρώτη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αναδείξει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να επενδύσει σημαντικούς πόρους και να ξεκλειδώσει με αυτόν τον τρόπο τη σημαντική αναπτυξιακή δυναμική, όχι μόνο για όλη την παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας και της Πρέβεζας, αλλά και για την Ήπειρο συνολικά.

Και πιστεύω ότι αν οι ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στα λιμάνια είναι οδηγός, μπορούμε να περιμένουμε μία εκτόξευση της Ηγουμενίτσας, αλλά και όλης της Ηπείρου, ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης.

Η Ελλάδα είναι διαμετακομιστικό κέντρο, είτε μιλάμε για το εμπόριο που διεξάγεται από την Ανατολή προς τη Δύση, από τη Δύση προς την Ανατολή, είτε συζητάμε για τον άξονα από τον Νότο προς τον Βορρά, από τον Βορρά στον Νότο. Και όπως είπα και στην Ηγουμενίτσα, έχω πρόθεση αυτό το συγκριτικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα να το αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

Από τότε όμως που είχαμε ξαναβρεθεί, είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι υλοποιήθηκε ακόμα μια σημαντική μας δέσμευση και αυτή δεν είναι άλλη από την εγγραφή του Ζαγορίου στον επίζηλο κατάλογο των παγκόσμιων πολιτιστικών τοπίων.

Είχα έρθει εδώ, σας είχα δώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι μαζί με την υπουργό θα παλέψουμε να το κάνουμε πράξη. Το κάναμε πράξη και με το καλό την άνοιξη θα έρθουμε να κάνουμε και την επίσημη τελετή της ανακήρυξης του Ζαγορίου. Δεν χρειάζεται να πω πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Βέβαια, όπως έχω πει πολλές φορές, αυτό συνεπάγεται και σημαντικές υποχρεώσεις για φύλαξη κυρίως αυτού του μοναδικού πολιτιστικού τοπίου. Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, στο Ζαγόρι συνενώνονται πολλά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας σε υπερθετικό βαθμό. Και χαίρομαι πάρα πολύ γι' αυτή την εξέλιξη.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε κοντά στην Περιφέρεια, στη δρομολόγηση των μεγάλων έργων υποδομής για τα οποία έχουμε δεσμευτεί και τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της επόμενης τετραετίας.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον δρόμο Γιάννενα-Κακαβιά. Γνωρίζετε τις δυσκολίες τις οποίες κληθήκαμε να ξεπεράσουμε. Έχει ανακοινωθεί η εκ νέου δημοπράτηση του έργου και πιστεύω ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουμε άλλα εμπόδια.

Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Το έργο αυτό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, όπως πρέπει να ολοκληρωθεί και το έργο του Τεχνολογικού Πάρκου. Του πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που οραματίστηκε ο περιφερειάρχης και που δείχνει ως όραμα ότι πόλεις σαν τα Γιάννενα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν άλματα και σε κλάδους που ενδεχομένως πολλοί να μην τους συνέδεαν με μια μεσαίου μεγέθους περιφερειακή πόλη.

Αυτό το οποίο βλέπουν πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που έρχονται σήμερα στα Γιάννενα, δεν είναι κατ' ανάγκη ένα ωραίο κτίριο που θα τους φτιάξουμε, αυτό θα είναι συμπληρωματικό. Έχει να κάνει κυρίως με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο συνδέεται άμεσα με το πανεπιστήμιο. Και ακριβώς αυτό το ανθρώπινο δυναμικό είναι που έχει κάνει τα Γιάννενα προορισμό για σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Χθες, μάλιστα, είχα την ευκαιρία να ανακοινώσω σε ανώτατο επίπεδο μια Επιτροπή που θα συμβουλεύει εμένα προσωπικά για τα θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Μία επανάσταση συντελείται γύρω μας, με σημαντικότατες ευκαιρίες, αλλά ταυτόχρονα και προκλήσεις και η χώρα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια και σε αυτό το μέτωπο και ακριβώς αυτόν τον σκοπό είχε και η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής.

Δεν θα μπω σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια για τα υπόλοιπα ζητήματα τα οποία συζητήσαμε. Θέλω απλά να γνωρίζετε ότι η εξαιρετική συνεργασία την οποία είχαμε και έχουμε, θα συνεχιστεί. Και να κλείσω μόνο λέγοντας ότι προσυπογράφω την άποψη του περιφερειάρχη για την ανάγκη μιας περαιτέρω απλοποίησης των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο οργάνωσης του κράτους.

Είναι μία μεγάλη πρόκληση, μία συνεχιζόμενη πρόκληση αυτή για εμάς, αυτό το οποίο αποκαλούμε πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, τι κάνει το κεντρικό κράτος, τι κάνουν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τι κάνει η Περιφέρεια, τι κάνουν οι Δήμοι, πώς ξετυλίγουμε βήμα βήμα αυτό το κουβάρι των συναρμοδιοτήτων.

Ξέρουμε τα προβλήματα. Είμαστε και εμείς πια πολύ πιο έμπειροι, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας μας, και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα προχωρήσουμε με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς από αυτούς που είχαμε την προηγούμενη τετραετία, παρά τις μεγάλες γεωπολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος, θα έλεγα, και σίγουρα και η ευρύτερη περιοχή μας.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων. Έχοντας πια δρομολογήσει μία πορεία αναπτυξιακή, πολύ δυναμική, με απολύτως τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, κάνουμε -το είπα και στην Ηγουμενίτσα, μου θύμισε ο πρόεδρος, ο οποίος γνωρίζετε την αγάπη του για την ποίηση, τον στίχο του Ελύτη- «ένα άλμα πιο μεγάλο από τη φθορά» και σε αυτόν τον δρόμο θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια και σε υλοποίηση όλων όσων έχουμε δεσμευτεί.

Και πάλι συγχαρητήρια στον περιφερειάρχη, στο νέο του Περιφερειακό Συμβούλιο, στους δημάρχους που εξελέγησαν και συνεχίζουμε τη σκληρή μας δουλειά. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

mitsotakis_2

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και με όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αλλά και στα ζητήματα της περιοχής, δίνοντας έμφαση στην ολοκλήρωση των τοπικών οδικών αξόνων, στην κατασκευή του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, στη μεταφορά του πρώην κλειστού Κέντρου Ξιφασκίας από το Ελληνικό στα Ιωάννινα, στο βιοτεχνικό πάρκο της Θεσπρωτίας και σε θέματα που αφορούν τις δασικές και αρόσιμες εκτάσεις, την κτηνοτροφία και την εν γένει ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

«Έχω μια υποχρέωση και ξαναήμουν υποψήφιος και εκλέχθηκα: να τελειώνουμε με τον κρατικισμό και με όλους αυτούς που αδικούν τον τόπο μας και κατά τα άλλα θέλουν να λέγονται ''προοδευτικοί''. Προοδευτικό είναι να αλλάξεις τα κακώς κείμενα και όχι τίποτε άλλο και δεν είναι τυχαίο που σας είπα, είσαστε για μένα η τελευταία ελπίδα. Με αυτό σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για τη μέχρι σήμερα συνεργασία», σημείωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.

mitsotakis_3

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, συνοδεία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στον χώρο όπου εκτίθενται τα μολύβδινα χρηστήρια πινάκια-ελάσματα από το μαντείο της Δωδώνης, τα οποία η UNESCO ενέταξε το 2023 στον Διεθνή Κατάλογο του προγράμματος «Μνήμη του Κόσμου» (Memory of the World) που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της καταγεγραμμένης και «τεκμηριωμένης κληρονομιάς» της ανθρωπότητας (χειρόγραφο, έντυπο, οπτικοακουστικό και άλλο αρχειακό υλικό).

Η ένταξη των χρηστήριων πινακίων-ελασμάτων του Μαντείου της Δωδώνης -το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής επικράτειας- στον Διεθνή Κατάλογο της UNESCO έχει ευρύτερη και πολύπλευρη σημασία για την περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και αποτελεί μια μεγάλη ελληνική κατάκτηση. Σε συνδυασμό με την επίσης πρόσφατη εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ενισχύει συνολικά τη διεθνή εικόνα και τη φήμη της Ηπείρου ως πολιτιστικού προορισμού υψηλής σπουδαιότητας και ελκυστικότητας.

mitsotakis_4