Στο «κόκκινο» η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη και με φόντο την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος.

Την ίδια στιγμή η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επιθέσεις της εναντίον της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα στελέχη της ότι όχι μόνο υπονομεύουν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και πως ετοιμάζεται να ιδρύσει κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών.

Το… νέο κόμμα

Μάλιστα, πηγές από την Κουμουνδούρου χρησιμοποιούν ως επιχείρημά τους το βίντεο με τις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα στον ΣΚΑΪ. «Η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική Αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο. Σας έβγαλα τίτλο για το πώς θα πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα», είχε πει ο Δημήτρης Βίτσας στην πρωινή του συνέντευξη, εκτιμώντας ότι «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Διαβάστε ακόμα: Δώρα Αυγέρη: Αυτό που αμφισβητείται από την πρώτη στιγμή δεν είναι ο Κασσελάκης, αλλά η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση

«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας, λέγοντας ακόμη ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση». Σημείωσε, ωστόσο, ότι διασπάσεις ή αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή συνεδριάσεων κομματικών οργάνων δεν έχουν συμβεί.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:


Η "Ομπρέλα" ψάχνει αρχηγό

Το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της Απογευματινής, τα στελέχη της «Οµπρέλας» θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ µε σκοπό τη δηµιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα, που θα κινείται ανάµεσα στο ΚΚΕ και στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το εγχείρηµα θα στηριχτεί στη λογική του ΣΥΡΙΖΑ του 2004, όταν ξεκίνησε ως εκλογική συµµαχία και στη συνέχεια (το 2013) έγινε κόµµα.

Τα στελέχη που έχουν αποφασίσει, δηλαδή η Αννέτα Καββαδία, η Εφη Καλαµαρά, η Κατερίνα Κνήτου, ο Πάνος Λάµπρου, η Χάρις Ματσούκα, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης, αναζητούν το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και η Έφη Αχτσιόγλου θα αποτελούσαν τα ιδανικά πρόσωπα τα οποία θα µπορούσαν να ηγηθούν αυτού του εγχειρήµατος. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν τις επόµενες κινήσεις της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης γύρω από το εγχείρηµα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, παρά το στενό πρέσινγκ που δέχθηκε, δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει µία τέτοια πρωτοβουλία. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι µέχρι και την ανεύρεση του προσώπου, το οποίο θα αναλάβει τα ηνία του νέου κόµµατος, θα υπάρξει συλλογική εκπροσώπηση του νέου φορέα.

Για "σαμποτάζ" κάνει λόγο ο Ρήγας

Για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε σήμερα (23/10) στα Παραπολιτικά 90,1 ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας.

«Οποιαδήποτε λογική εσωτερικής αντιπαράθεσης δεν έχει νόημα. Δεν ενδιαφέρει την κοινωνία και είναι μακριά από τις ανάγκες της», τόνισε ο Πάνος Ρήγας, μιλώντας στον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή.

Σχετικά με τους «αντιφρονούντες» συντρόφους του, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ό,τι λένε αυτή τη στιγμή βγαίνουν εκτός πλαισίου, το οποίο έχουμε συνομολογήσει όλοι και ισχύει μέχρι σήμερα».

«Αν έχω μια διαφωνία, ή κάνω στην άκρη ή προσπαθώ να διορθώσω το λάθος που έχει γίνει. Εδώ δεν μιλάμε περί διόρθωσης, εδώ μιλάμε με έναν τρόπο ο οποίος ουσιαστικά τον βασικό άξονα που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ή μια δημοκρατική παράταξη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά τη σαμποτάρεις», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα: Πέτρος Παππάς στα Παραπολιτικά 90,1: Ο Στέφανος Κασσελάκης έτεινε χείρα φιλίας σε όλο το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ

«Αν είχε εκλεγεί οποιοδήποτε άλλος ή οποιαδήποτε άλλη, θα ήταν ανεκτό;», είπε και σχολίασε για τον Στέφανο Τζουμάκα πως «ο ίδιος από μόνος του δεν μπορεί να βρίσκεται σε έναν χώρο που νομίζει και πιστεύει ότι είναι έτσι».

«Ζητάω να υπάρχει αυτή η νηφαλιότητα», παρατήρησε και απάντησε σε όσα είπε ο Νίκος Φίλης ότι πρέπει να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας, πως «είναι αδιανόητα αυτά τα οποία λέγονται». «Είναι μια ιστορία η οποία φτιάχνεται φαντασιακή», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ως άψογη τη στάση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, ξεκαθάρισε για τον κ. Κασσελάκη πως «δεν είπε ότι πρέπει να έχουμε δεκάωρη εργασία», ενώ κάλεσε τον Στέλιο Κούλογλου να παραδώσει την έδρα του. «Η έδρα του κόμματος η οποία είναι μέσα από τον πολιτικό σχηματισμό, όπως το έκανε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης», κατέληξε ο κ. Ρήγας.

Ακούστε αναλυτικά εδώ: 

Πολάκης για Φίλη: Να σεβαστεί τα αποτελέσματα

Παράλληλα, την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δείχνει στον Νίκο Φίλη ο συντονιστής των τομεαρχών και βουλευτής του κόμματος, Παύλος Πολάκης.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης, μέσω ανάρτησης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, λίγο μετά τις νέες αιχμηρές δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο οποίος έκανε λόγο για εικόνα διάλυσης και εξευτελισμού, σημειώνοντας ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας, ο συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής του κόμματος έγραψε:

«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ! Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη ή “Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση). Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για “άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλαν νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ”».

ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ! Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Συριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 ανθρωποι και εξέλεξαν...

Δημοσιεύτηκε από Παυλος Πολακης στις Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023

Φίλης: "Δεν μπορεί ο Κασσελάκης να είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ"

Αποφασισμένος να πάει τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα εμφανίστηκε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 ότι «θα θέσω θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε», είπε ο Νίκος Φίλης σχετικά, ερωτηθείς για την πρόσφατη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο πρώην πρόεδρος έφερε στο κόμμα τον Κασσελάκη και ο ίδιος οφείλει να απαντήσει γιατί». Παράλληλα τόνισε πως «κανείς δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, τον αναδείξαμε αρχηγό και τον στηρίξαμε».

Διαβάστε ακόμα: "Βολές" από Αριστείδη Μπαλτά για Κασσελάκη: Οι αντιλήψεις του δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Άλλωστε, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που έχει γράψει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Στέφανος Κασσελάκης στο παρελθόν, ο Νίκος Φίλης είπε ότι «συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στον ΣΕΒ».

Ερωτηθείς, τέλος, για την παραίτηση Κούλογλου, ο κ. Φίλης είπε πως «ο κ. Κούλογλου δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη, αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραδώσει την έδρα του στην Ευρωβουλή.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: 

Η αποχώρηση Κούλογλου από την Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας (23/10) η ανακοίνωση αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με «καρφιά» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, έσκασε σαν «βόμβα». Η Κουμουνδούρου, από την πλευρά της, τον καλεί να παραδώσει την έδρα του.

Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του, ο κ. Κούλογλου μιλώντας στο OPEN εξήγησε τους λόγους της απόφασής του αυτής, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά τροφοδοτεί τα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού.

«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε:

«Κοντεύει να γίνει και δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Θα ήθελα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει και διεθνείς πρωτοβουλίες. Πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο. Ας πήγαινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ράφα, ας έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε κιόλας ότι παντρεύτηκε. Δηλαδή δεν βλέπω να γίνεται στην πραγματικότητα καμία αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση».

«Οι πολιτικές θέσεις, όσες έχει εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις, στην παράδοση και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: